Sanader: Hrvatska sutra može očekivati status kandidata

HRVATSKA može mirno očekivati sutrašnji dan jer bi u Bruxellesu trebala dobiti status kandidata i datum za početak pregovora početkom 2005. godine, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu.

Premijer Sanader sazvao je u četvrtak popodne tiskovnu konferenciju, odmah po povratku iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na konferenciji Europske pučke stranke (EPP), političke grupacije demokršćanskih, narodnjačkih i konzervativnih stranke, na kojoj je razgovarao s premijerima desetak zemalja među kojima Francuske, Italije, Austrije i drugih, koji su se pripremali za početak summita EU.

"O svim bilateralnim razgovorima premijeri su mi potvrdili da će praktički bez ikakve rasprave na Europskom vijeću dignuti ruku u znak potpore ključnim odlukama koje Hrvatska očekuje", rekao je Sanader.

Ne samo što očekuje da Hrvatska dobije status kandidata konsenzusom, praktički bez rasprave, nego je premijer Sanader najavio kako u dokumentu koji je vidio stoji preporuka da pregovori s Hrvatskom počnu "rano 2005. godine".

"To je datum. Nije preciziran na način da se kaže 1. ožujka ili 20. veljače, ali rano 2005. godine znači da to ne može biti kasnije od ožujka", rekao je hrvatski premijer u odgovoru na pitanje može li se spomenuta formulacija tumačiti datumom početka pregovora o punopravnom članstvu u EU.

"Osim toga kad se pogleda kalendar EU, međuvladina konferencija svih 25 zemalja članica, na koju bi trebao biti pozvan i hrvatski premijer ne može se održati kasnije od ožujka, a na tom će sastanku započeti pregovori" pojasnio je Sanader.

Pročitajte više