Sanader i Radin potpisali sporazum

PREDSJEDNIK HDZ-a i mandatar nove vlade Ivo Sanader i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potpisali su večeras u Zagrebu sporazum prema kome će Radin dati potporu budućoj HDZ-ovoj vladi, a HDZ se obvezao ispuniti odredbe Ugovora između Hrvatske i Italije iz 1996. godine koji regulira pitanje prava talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Sporazumom je utvrđena cjelovita primjena ustavnog zakona o pravima etničkih zajednica ili manjina, pojasnio je član HDZ-ova Predsjedništva Vladimir Šeks. To uključuje sve obaveze koje Hrvatska ima prema već potpisanom i ratificiranom sporazumu između Hrvatske i Italije, rekao je.

U sporazum je uneseno i da se zastupnik talijanske manjine zalaže za dvostruko pravo glasa pripadnika manjina, a da HDZ sukladno svome programu ima drugačije stajalište te da taj zahtjev nije obvezan ugraditi u zakon.

Striktni rokovi za provedbu odredbi potpisanog sporazuma nisu postavljeni, već će se one nastojati ispuniti tijekom cjelokupnog mandata buduće vlade, rekao je Šeks.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin istaknuo je da je potpisani sporazum usuglašen s predstavnicima Talijanske unije. Ocijenio ga je vrlo dobrim za pripadnike talijanske manjine u Hrvatskoj.

On pokazuje novi HDZ-ov senzibilitet prema problemima nacionalnih manjina i nastojanje talijanske manjine da se u iduće četiri godine ostvare sva ili veći dio njezinih prava koja su bila zanemarena, smatra Radin.

Želimo da se visoka razina prava talijanske manjine, prema članku 3. ugovora iz 1996., kakva postoji u bivšoj zoni B proširi i na ostale dijelove Hrvatske u kojima živi institucionalno organizirana talijanska manjina, rekao je Radin.

Dodao je da je sporazum potpisan kao preduvjet vanjskoj, tj. nekoalicijskoj potpori budućoj vladi, rekao je Radin.

Očekujemo eliminaciju diskriminacije koje danas postoji prema Talijanima koji ne žive u dvojezičnim općinama, financijsku potporu talijanskim školama i učenju talijanskog jezika, rekao je Radin i dodao da je također usuglašeno da je zaštita antifašističkih vrijednosti interes oba potpisnika.

Pročitajte više