Sanader i stranke o pregovaračima s EU za osam dana

PREMIJER Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka umjesto sutra, kako je prvotno planirano, sastat će se tek za osam dana, najavljeno je popodne iz Banskih dvora.

Naime, Sanader sutra putuje u švicarski Davos na Svjetski gospodarski forum, a pomicanjem sastanka za osam dana stranke dobivaju priliku za dodatne konzultacije o imenima osoba koje će biti u pregovaračkom timu koji će u ime Hrvatske pregovarati s EU.

Po ranijim najavama, premijer i stranački prvaci na tom bi sastanku trebali razgovarati i o imenima osoba koje će ući u Nacionalni odbor za nadzor pregovora s EU.

Za sada se službeno ne zna ni njegov predsjednik, no mediji nagađaju da bi to mogao biti šef SDP-a Ivica Račan ili šef saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica.

Odbor će imati ukupno 19 članova - po šest predstavnika vlasti i oporbe, šefovi saborskih odbora za europske integracije, vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju, a svoje će predstavnike imati i Ured Predsjednika, sindikati, poslodavci i akademska zajednica.

Kako su suglasni da je ulazak Hrvatske u EU projekt od nacionalnog značaja, Sanader i stranački čelnici dosad su pokazali zavidan stupanj operativnosti - dogovorili su imena ključnih osoba za pregovore s EU, a radna skupina kojoj su dali zadaću da izradi tekst dokumenata ključnih za pregovore s EU uspješno je obavila svoju zadaću, što potvrđuje i činjenica da su dokumenti koje je izradila konsenzusom prihvaćeni u Hrvatskom saboru.

Pročitajte više