Sanader i Tomčić razmijenili teške riječi u Saboru

TEŠKE riječi i žestoke optužbe razmijenili su u saborskoj raspravi o HSS-ovoj Interpelaciji o radu Vlade na Protokolu 7, premijer Ivo Sanader i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Sanaderove optužbe da Interpelacija "vrvi neistinama i lažima" Tomčić je nazvao "manipulacijama kakvima se do sada nitko nije služio za saborskom govornicom".

"Nitko se nije usudio govoriti tako licemjerno, prljavo, savršeno glumački dotjerano", uzvratio je Tomčić premijeru.

Sanadera je prozvao i za dvoličnost, odnosno da je "štitio" branitelje, a u Haag poslao "cijelu regimentu", da je "lio suze" kada nije izglasan gospodarski pojas, a danas je njegova Vlada odbila zaštititi ekološko-ribolovnu zonu od tankera.

Ipak, pozivajući se na nužnost nacionalnog konsenzusa oko bitnih pitanja kao što je Protokol 7, pozvao je Sanadera da još jednom promisli budući da ga ništa ne obvezuje za potpisivanje Protokola do 1. svibnja jer za to, tvrdi Tomčić, ima vremena još dvije i pol godine.

Zamjerke HSS-u zbog tajminga uputio je Darko Milinović (HDZ).

"I ptice na grani, pa i one na krovu Sabora, znaju da Hrvatska očekuje pozitivan avis, a bilo kakva nestabilnost Vlade mogla bi utjecati na njegov pozitivan ishod. Ne želim vjerovati da su se predlagatelji Interpelacije služili takvim nečim", izjavio je Milinović. Ocijenio je da su HSS-ovci cijelu priču pokrenuli ljubomorni što će neka druga politička garnitura zlatnim slovima biti upisana kao ona koja je Hrvatsku uvela u EU.

Neven Mimica (SDP) Vladi zamjera što je samostalno, bez Sabora, utvrdila pregovaračku poziciju, te što su pregovori o Protokolu 7 prekriveni velom tajni.

Da bi Sabor, prije potpisivanja, o Protokolu morao iznijeti svoje stajalište smatra i Jozo Radoš (Libra). Cilj je da uvozne kvote ne budu veće i zato treba pozdraviti izjavu premijera Sanadera, ali o tom ključnom pitanju za mišljenje se prethodno mora pitati Sabor, rekao je.

Slično misli i HSP-ovac Pero Kovačević, po kojemu osnovna pregovaračka platforma mora biti informiranje seljaka i ribara, preko čijih se leđa, kaže Kovačević, sve i lomi.

Pročitajte više