Sanader i Žužul na summitu EPP-a i EU-a

HRVATSKI premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul boravit će u četvrtak i petak u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na summitu Europske pučke stranke te na summitu Europske unije.

Sve stranačke frakcije u Europskom parlamentu tradicionalno uoči summita EU-a organiziraju sastanak stranačkih čelnika. Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja europske demokršćanske stranke, ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu s 268 zastupnika.

Na summitu EPP-a u četvrtak popodne u mjestu Meise pored Bruxellesa okupit će se deset premijera iz zemalja članica EU-a i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te stranački vođe iz cijele Europe. Na sastanku će biti i imenovani predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji također pripada toj stranačkoj grupaciji.

U petak ujutro premijer Sanader ima bilateralni susret s predsjednikom belgijske vlade Guyom Verhofstadtom.

U petak popodne Sanader će se zajedno s premijerom triju ostalih zemalja kandidatkinja Bugarske, Rumunjske i Turske sastati s nizozemskim predsjedništvom EU-a. Riječ je o tradicionalnom sastanku s čelnicima zemalja kandidata, na kojem ih predsjedništvo EU-a izviještava o radu summita.

Dvodnevni jesenski summit EU-a započet će u četvrtak kasno poslije podne. Središnje teme summita su reforma lisabonske strategije, novi plan za politiku azila i imigracije te najvažnija vanjskopolitička pitanja.

Očekuje se da će imenovani predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstaviti svoju obnovljenu ekipu, iako za to još nema službene potvrde. Prošli je tjedan Barroso zatražio od Europskog parlamenta odgodu glasovanja o novoj Komisiji, kada je postalo jasno da neće dobiti potporu zbog nekoliko spornih kandidata za povjerenike. Najsporniji kandidat Talijan Rocco Buttiglione u međuvremenu je povukao svoju kandidaturu, a latvijska vlada smijenila je svoga kandidata i imenovala drugog, čime je Barrosu olakšan posao. Uz te dvije promjene može se očekivati maksimalno još tri promjene u odnosu na prvotni Barrosov prijedlog za sastav Komisije.

Romano Prodi, predsjednik Europske komisije, koja zbog neizbora novog izvršnog tijela, sada ima ulogu vršitelja dužnosti, predstavit će europskim čelnicima izvješća o napretku zemalja kandidata te pretpristupnu strategiju za Hrvatsku. Ti su dokumenti objavljeni početkom prošlog mjeseca. Rasprava o tome nije predviđena, to je ostavljeno za sljedeći summit 17. i 18. prosinca kada se očekuje da će Europsko vijeće odrediti točan datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom te donijeti odluku o otpočinjanju pregovora s Turskom.

Pročitajte više