Sanader imao fond od 140 milijuna eura u austrijskom dvorcu-bordelu?

BIVŠI šef riznice Hypo banke Christian Rauscher je progovorio na austrijskoj televiziji o trezoru za prljavi novac iz Hrvatske koji je postojao u koruškom dvorcu-bordelu Freyenthurn pokraj Klagenfurta.

Tamo je godinama bila smještena tajna filijala Hypo banke namijenjena isključivo za sumnjive klijente iz Hrvatske i Italije. Danas je tamo Babylon Club, luksuzni bordel za VIP klijentelu, piše Nacional.

Osim nekolicine hrvatskih poduzetnika, koji su svoje bankovne poslove obavljali u diskreciji dvorca Freyenthurn, Rauscher je dao naslutiti da bi vrlo uskoro mogao progovoriti i o sumnjivim vezama uprave Hypo banke s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a možda i o tajnom novčanom fondu koji se već godinama povezuje sa Sanaderom.

Rauscher je ranije u više navrata odbio odgovoriti što zna o mutnim poslovima Hypo banke, ali je sada, čini se, odlučio progovoriti. Vjeruje se da bi mogao javnosti ili istražiteljima otkriti i neke kontroverzne detalje iz vlastitog života poput događaja iz siječnja 2005. godine kad se na vratima svog doma pojavio sav krvav.

Krvav s aktovkom u kojoj su novac i dragulji "važnog hrvatskog vojnog dužnosnika"


Policajcima je najprije rekao da su ga napali neki Hrvati, a zatim promijenio iskaz i rekao da se sam ozlijedio. Odbijao im je pokazati što se nalazi u misterioznom crnom kovčegu koji je grčevito držao u rukama sve dok nisu došla dva pripadnika Hypova osiguranja kojima ga je napokon predao. Navodno se radilo o "novcu i draguljima važnog hrvatskog vojnog dužnosnika".

Nacional piše i da je Rauscher navodno bio detaljno upoznat i s nikad do kraja razjašnjenom pričom o tzv. Sanaderovom fondu u Hypo banci, odnosno o novcu kojim je Ivo Sanader raspolagao još od početka devedesetih. Prema nekim navodima, taj je fond premašivao 140 milijuna eura, a zapravo je bio kombinacija novca koji je hrvatska država koristila za kupnju oružja, ali i sredstava koja su Sanaderu bila isplaćivana kao provizija za ulazak Hypo banke u Hrvatsku i za svaki veći projekt koji je banka tijekom godina pokretala u Hrvatskoj.

Za Rauschera se već godinama zna da je godinama bio zadužen za mnoge poslove banke s Hrvatskom i da vrlo vjerojatno ima saznanja o nikad raščišćenim vezama Ive Sanadera s Hypo bankom, njezinim ulaskom u Hrvatsku i sumnjivim, odnosno itekako rizičnim kreditnim plasmanima u Hrvatskoj zbog kojih već dulje vrijeme u Austriji traju službene istrage.

Pročitajte više