Sanader: Iznimno uspješan boravak u Berlinu

HRVATSKI premijer Ivo Sanader ocijenio je u subotu iznimno uspješnim svoje sudjelovanje na dvodnevnom međunarodnom forumu o budućnosti Europe u Berlinu, tijekom kojega je imao niz važnih bilateralnih susreta.

"Naš nastup ovdje u Berlinu ocjenjujem izimno uspješnim i korisnim za Hrvatsku i mislim da smo bitnim europskim čimbenicima, koji su bili nazočni na ovoj konferenciji, uspjeli predstaviti Hrvatsku kao ozbiljnog kandidata za članstvo u EU", izjavio je premijer Sanader hrvatskim novinarima nakon završetka Međunarodnog foruma Bertelsmann.

U petak i subotu u Berlinu se okupilo šezdesetak uglednika iz 30 europskih zemalja u organizaciji zaklade Bertelsmann.

Glavna tema konferencije bila je budućnost Europe, posebice u svjetlu neuspješnih pregovora oko budućeg ustava Europske unije.

"Mnogi od govornika na konferenciji su nam priznali demokratsku zrelost i postizanje stupnja razvoja koji jamči da Hrvatska može biti dobar partner Europskoj uniji i stabilizirajući faktor u regiji, što se od nas i očekuje, a što je također i u našem interesu", rekao je Sanader.

Premijer Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul svoj su boravak iskoristili i za niz bilateralnih susreta u kojima su od svojih sugovornika tražili podršku za europske ambicije Hrvatske.

U prvoj polovici ove godine Hrvatska očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o svojoj kandidaturi, zatim odluku Europskog vijeća o odobravanju statusa kandidata, te određivanju datuma početka pregovora o punopravnom članstvu.

Predsjednik hrvatska Vlade u protekla se dva dana sastao s irskim premijerom Bertiem Ahernom, koji u ovom polugodištu predsjedava Europskim vijećem, premijerima Turske, Rumunjske i Crne Gore, Tayyipom Erdoganom, Adrianom Nastaseom i Milom Đukanovićem, slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom, povjerenikom Europske komisije za proširenje Guenterom Verheugenom, talijanskim ministrom za europske integracije Roccom Buttiglioneom, predsjednicom njemačke oporbene Demokršćanske stranke (CDU) Angelom Merkel, te bivšim američkim državnim tajnikom Henryem Kissingerom.

Premijer Sanader je posebno istaknuo važnost susreta s Ahernom, koji mu je obećao da će, i kao irski premijer i kao predsjedatelj Europskog vijeća, nastojati pomoći Hrvatskoj da u prvoj polovici ove godine dobije status kandidata za EU.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul također je imao nekoliko bilateralnih susreta - s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, španjolskom ministricom vanjskih poslova Anom Palacio, francuskom ministricom za europska pitanja Noelle Lenoir, mađarskim ministrom vanjskih poslova Laszlom Kovacsem, rumunjskim ministrom vanjskih poslova Mirceom Geoanom, te s posebnim koordinatorom Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhardom Busekom.

Ministar Žužul rekao je da su svi razgovori vođeni unutar istog konteksta, odnosa Hrvatske s Europskom unijom, ocijenivši ih vrlo korisnima i uspješnima.

Pročitajte više