Sanader izrazio zadovoljstvo 100% povećanjem izbornog rezultata u Virovitici

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo uspjehom HDZa na izborima u Virovitici rekavši da je stranka sto posto povećala izborni rezultat za gradsko vijeće u odnosu na svibanj 2001., i osvojila najviše 33,85 posto glasova.

Taj je uspjeh dodatna obveza za HDZ, rekao je Sanader i najavio da će gradskom odboru HDZ-a u Virovitici prepustiti donošenje odluke s kim će koalirati i formirati gradsku vlast.

Upitan znači li to da bi HDZ mogao koalirati i s SDP-om Sanader je odgovorio da je to isključeno.

Moguće je da se u Virovitici, iako to ne bi bilo dobro, sve stranke matematički skupe i udruže i formiraju koalicijsku vlast protiv HDZ-a kojemu nedostaju samo dva vijećnika. Takvih je slučajeva već bilo, no nadam se da je prošlo vrijeme formiranja vlasti protiv nekoga. Dodao je da su koaliranja moguća s HSP-om, HKDS-om, HSS-om i nezavisnima.

Procjenjuje da će izbori na državnoj razini biti na jesen, odnosno da bi bili i ranije da u lipnju u Hrvatsku ne dolazi Papa. "Stanje u vladajućoj koaliciji je vrlo teško, ona je u raspadu i stranke gotovo i ne razgovaraju", tvrdi Sanader.

To je, dodao je, vidljivo i na prijedlogu izbornog zakona jer najjače stranke SDP i HSS imaju potpuno drugačije prijedloge.

Postojeći izborni zakon za HDZ je vrlo dobar i svejedno nam je koji će izborni zakon vladajuća koalicija donijeti. HDZ će se po tome odrediti i sigurno pobijediti, istaknuo je.

Najavio je da će se zalagati za donošenje trajnog izbornog zakona u kojem bi se utvrdili termini održavanja izbora - točno određeni mjesec svake četvrte godine i to nekoliko mjeseci prije donošenja državnog proračuna.

"Ako želimo postati ozbiljna demokratska zemlja, onda je nedopustivo da se izborni zakon mijenja nakon svake promijene vlasti", rekao je dodajući da bi se izborni zakon trebao mijenjati samo dvotrećinskom saborskom većinom.

Za HDZ je nedopustivo da se hrvatska dijaspora izbornim zakonom isključuje iz političkog života. Ako to SDP učini bit će to prvi zakon kojega će HDZ promijeniti nakon što dođe na vlast, rekao je Sanader.

Sanader je predstavio i novi projekt HDZ-a za pomoć starijim osobama, koje će svake srijede u popodnevnim satima na određeni telefon moći zatražiti pravnu pomoć vezano za imovinsko-pravne odnose, nasljedstva i drugo, a što im je besplatno.

(Hina) bma sšh

Pročitajte više