Sanader: Kosor ima pravo na svoju ocjenu Družbe Adrije

"STAJALIŠTE Jadranke Kosor kao predsjedničkoga kandidata o Družbi Adri poštujem u potpunosti", rekao je premijer Ivo Sanader u intervjuu Vjesniku koji će cjelovito biti objavljen u petak.

"Stranka još nije donijela konačnu odluku o tome", dodao je Sanader, "ali Jadranka Kosor kao predsjednički kandidat ima pravo na svoju ocjenu. Ona je kandidat HDZ-a, ali će sigurno privući i mnogo širi krug birača izvan HDZ-a. Budući da će u slučaju pobjede morati napustiti stranku, ima pravo na svoje mišljenje i stajalište o svim važnim političkim pitanjima. Na meni je da to respektiram, ali konačnu odluku donijet ćemo nakon razmatranja studije za zaštitu okoliša. Ja apsolutno podržavam punu samostalnost Jadranke Kosor i respektiram ovakvo njezino stajalište o Družbi Adriji", rekao je.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je jučer da će se, postane li predsjednica države, čvrsto zauzimati za istupanje Hrvatske iz projekta Družba

Adria, koji je ocijenila štetnim i visoko rizičnim za Hrvatsku.

U prilog toj tvrdnji, a pozivajući se na podatke stručnjaka, Kosor je rekla da bi spomenuti projekt za posljedicu imao veliki promet, a malu zaradu i ogroman rizik za Hrvatsku.

Tim se projektom, ocijenila je, predviđa izvoz nekvalitetne visokosumporne ruske nafte, koju bi prevozili tankeri sa štetnim i po okoliš izuzetno opasnim balastnim vodama, što je, ističe, za Hrvatsku te njezino najljepše i najčišće more neprihvatljivo.

Inače, u Vjesnikovom tekstu se navodi da je premijer s njegovim novinarima razgovarao uoči odluke Europske unije o početku pregovora s Hrvatskom, te je u intervjuu odgovorio na niz pitanja o budućim pregovorima s Unijom, rješenju "slučaja Gotovine", odnosima Hrvatske sa Slovenijom i susjedima i postavljanju Tomislava Karamarka za čelnog čovjeka Protuobavještajne agencije.

Pročitajte više