Sanader: Lokalni izbori neće biti prijevremeni

HRVATSKI premijer Ivo Sanader odbacio je danas spekulacije da će sljedeći lokalni izbori biti prijevremeni, te otkrio kako Vlada priprema Zakon o izravnom biranju župana, gradonačelnika i načelnika.

Spekulacije o prijevremenim izborima nisu utemeljene, Vlada lokalne izbore kani raspisati u svibnju iduće godine kako je to Zakonom predviđeno, izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka sa županima i predstavnicima državne uprave u županijama.

Župani, kaže premijer, predlažu pak da se lokalni izbori održe mjesec dana ranije, (u travnju) kako se s konstituiranjem županijskih, gradskih i lokalnih vijeća ne bi zakoračilo u ljeto i turističku sezonu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kaže da župani pozdravljaju Vladin jasan stav oko datuma lokalnih izbora, te ocjenjuje da su neposredni izbori u funkciji daljnje decentralizacije države.

Sanader je otkrio i da Vlada priprema Zakon o izravnom, odnosno neposrednom biranju župana, gradonačelnika i načelnika.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić nije danas mogao iznositi pojedinosti tog prijedloga, pa ni one vezane za opoziv gradonačelnika, pravdajući se da je to još uvijek preuranjeno.

Pročitajte više