Sanader: Možda Hrvatska još uvijek nije zrela za predsjednicu

VODITELJ kampanje predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor, Ratko Maček, izjavio je večeras u središnjici HDZ-a kako bi bio zadovoljan s 30 do 35 posto glasova, jer bi takav rezultat "pokazao snagu i vjerodostojnost HDZ-a", budući da bi bi to bilo više nego što je HDZ osvojio na proteklim parlamentarnim izborima.

Voditelj kampanje Jadranke Kosor izjavio je da su vodili afirmativnu kampanju, okrenutu prema ljudima bez napada, iako su udarci dolazili sa svih strana.

"Poraz ne priznajemo sve dok u ponoć DIP ne objavi službene rezultate izbora, a rezultati anketa su znakoviti." - izjavio je Maček, pa dodao kako su u HDZ-u "iznimno zadovoljni" rezultatima izbora.

"Što se tiče lošeg odziva birača na izbore, on pokazuje da nešto treba mijenjati u hrvatskoj politici." - kazao je Maček, pa dodao kako su u HDZ-u zadovoljni zbog apsolutne podrške koju je Jadranka Kosor dobila od dijaspore.

Maček očekuje da će konačni rezultat biti puno povoljniji za Jadranku Kosor od onog što predviđaju izlazne ankete.

Voditelj kampanje Jadranke Kosor ustvrdio je kako je HDZ pokazao snagu i vjerodostojnost samim time što je istakao vlastitog kandidata, za razliku od ostalih stranaka koje su dale svoju potporu Stjepanu Mesiću.

Procjene rezultata izbora komentirao je i predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, koji je kazao kako je Kosor ostvarila "jako dobar rezultat".

"Ovime smo pokazali da HDZ ima stalno, čvrsto i odano biračko tijelo. Imali smo protukandidata koji je imao podršku osam stranaka, on je i vrlo popularan u Hrvatskoj, ali Jadranka Kosor je pokazala kako se može nositi i s takvim izazovima." - izjavio je Sanader.

"Čestitat ću Stjepanu Mesić tijekom večeri kad dobijem službene rezultate. S njim sam dobro surađivao u zadnjih godinu dana pa očekujem da će se dobra suradnja nastaviti i nakon izbora." - kazao je Sanader, te dodao da su ovi izbori pokazali kako se Jadranka Kosor dokazala kao najzrelija i najsposobnija političarka u Hrvatskoj, budući da je jedina žena koja je ikad ušla u drugi krug predsjedničkih izbora.

Na upit kako ocjenjuje proteklu kampanju rekao je da je kampanja specifično političko razdoblje u kojem se ističu vlastite kvalitete i nedostaci protukandidata. Ocijenio je da smo u Hrvatskoj suzdržaniji nego li u drugim zemljama, gdje su kampanje puno žešće.

"Jadranka Kosor je pokazala da se može nositi s vrlo jakim kandidatom, ali možda još uvijek Hrvatska nije zrela za predsjednicu." - zaključio je Sanader.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks ustvrdio je kako se zbog izjava u kampanji "neće ispričavati nikom, a najmanje predsjedniku RH".

"U kampanji je palo oštrih riječi što je i prirodno u kampanji, to je dio kampanje koja je kod nas još nježna i blaga." - kazao je Šeks, pa dodao kako će "suradnja predsjednika Republike i predsjednika Sabora biti u okvirima Ustava."

Na pitanje novinara HTV-a hoće li čestitati Stjepanu Mesiću, Šeks je kazao da se ne sjeća da je Mesić njemu čestitao kad je izabran za predsjednika Sabora. 

Pročitajte više