Sanader na HTV-u predstavio članove nove vlade

MANDATAR buduće vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader predstavio je večeras u emisiji HTV-a "Forum" svoje suradnike, najvjerojatnije obnašatelje visokih dužnosti u budućoj hrvatskoj vladi i Saboru, te govorio o najvažnijim ciljevima njegove vlade.

Zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor bit će potpredsjednica vlade i na čelu novog ministarstva za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost, a dosadašnji predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Vladimir Šeks bit će predsjednik Hrvatskog sabora. Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta vodit će ministarstvo prometa, mora i razvitka, dok će HDZ-ov potpredsjednik Andrija Hebrang biti na čelu ministarstva zdravstva, a velikogorički gradonačelnik Ivan Šuker bit će ministar financija. Sanader nije želio precizirati tko će biti budući ministar kulture, ni hoće li ministarstvo pravosuđa pripasti DC-u, odnosno koji će resor pripasti HSLS-u (strankama s kojima je HDZ dogovorio koaliciju).

Upitan je li moguća velika koalicija HDZ-a i SDP-a, Sanader je rekao da je još u izbornoj kampanji otklonio takvu mogućnost, no da suradnja u Saboru nadilazi stranačke interese te da je bitno postići konsenzus oko zakonskih rješenja. Ocijenio je da je demokracija u Hrvatskoj sada zrelija i izrazio uvjerenje da će rješenja bitna za budućnost Hrvatske podržati i SDP, HNS i HSS.

Govoreći o spajanju pojedinih ministarstava, Sanader je rekao da konačna odluka još nije donesena i da se oko toga još žele konzultirati sa strukom. Postoje mogućnosti povezivanja ministarstava poljoprivrede i turizma, kulture i turizma, a i povezivanje turizma s ministarstvom mora ima svoju logiku, rekao je Sanader.

O mogućnostima rješavanja pitanja visoke nezaposlenosti, kao jednog od najvećih problema hrvatskog društva, Sanader je rekao da će njegova vlada to pitanje nastojati sustavno riješiti kroz poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

Sanader je potvrdio da će Hrvatska u potpunosti surađivati sa Haaški sudom. Što se tiče najava o skorom pristizanju novih optužnica iz Haaga, Sanader je rekao kako on nema takvih saznanja, te da mu tu mogućnost nije nagovijestio ni dosadašnji premijer Račan tijekom današnjeg susreta kada su razgovarali o primopredaji vlasti. "Ne očekujem nove optužnice do Božića i Nove godine, nadam se da ih neće ni biti", rekao je Sanader.

U vezi s najavljenim smanjenjem stope PDV-a budući ministar financija Šuker tvrdi da je to moguće provesti kroz bolju naplatu proračunskih prihoda, najavljujući ponovno uvođenje financijske policije. Smatra da se boljom naplatom može nadoknaditi tri milijarde kuna proračunskog manjka koji će nastati smanjenjem PDV-a. Po njegovim riječima porezna uprava ne radi dobro svoj posao, jer od 23 milijarde nenaplaćenih proračunskih prihoda naplatila tek manji dio. Kada se riješi prihodna strana proračuna, ne bi trebalo biti problema s rashodom niti sa MMF-om, rekao je Šuker. Sanader je pridodao da također treba suzbiti i "sivu ekonomiju" kroz koju se također gubi znatan dio proračunskih prihoda.

Božidar Kalmeta je odgovarajući na pitanje gledatelja potvrdio je da će biti nastavljen projekt Društveno poticane stanogradnje te da će biti proširen na još neke kategorije građana. Najavio je nastavak izgradnje autocesta prema dosadašnjem modelu.

(Hina) dm mć

Pročitajte više