"Sanader na perfidan način poziva građane na prosvjede"

NAKON jučerašnjih najava iz pojedinih redova HDZ-a da će članovi te stranke organizirati prosvjede ukoliko predsjednik Mesiće ne omogući relativnom pobjedniku izbora - HDZ-u formiranje nove Vlade, u SDP-u u izražavaju negodovanje zbog Sanaderovih izjava koje "u stvari pozivaju pristaše HDZ-a na ulicu".

Glasnogovornica SDP-ove Kampe, Gordana Grbića, za Index je rekla kako je to "HDZ-ov problem" te dodala kako su se "Mesić i Sanader složili da državne institucije funkcioniraju" te kako ne vidi razlog zašto iste ne bi funkcionirale i u tom slučaju".

Neće biti narančaste revolucije Ive Sanadera

SDP-ova buduća parlamentarka Željka Antunović upozorila je Sanadera na neuspjeli pokušaj "narančaste revolucije" Borisa Mikšića te je rekla kako šef HDZ-a zbog svoje stolice i vlasti namjerava destabilizirati zemlju.

"Predsjednik HDZ-a na jedan prilično perfidan način poziva građane na prosvjede. Sama ta činjenica govori dovoljno o tome da mu je, suprotno od onoga što tvrdi, manje stalo do stabilne Hrvatske. On je očito spreman zbog svoje stolice i vlasti destabilizirati zemlju. U tome neće uspjeti, u Hrvatskoj se sigurno neće dogoditi narančasta revolucija.

Treba ga podsjetiti ma sličan pokušaj u predsjedničkim izborima kada je na isti način prosvjede htio organizirati "dečko s Trešnjevke" i nije u tome uspio. Sanader osim toga zaboravlja da je 61 posto birača koji su izašli na izbore glasalo za opcije lijevog centra koje je danas SDP okupio i na taj način osigurao 66 mandata jednako kao Sanader", rekla nam je Antunović.

Upitana postoji li mogućnost stvarnog izlaska HDZ-ovih pristaša na ulice, Antunović je odgovorila:

"Mislim da nije moguće da se dogodi takva narančasta revolucija jer za to nema razloga niti argumenata. Mandat će dobiti onaj tko bude osigurao većinu u Saboru."

HDZ-ov prosvjed na splitskoj rivi?

Upitana za komentar najava da će HDZ organizirati prosvjede ukoliko Sanader ne dobije mandat za sastavljanje Vlade, parlamentarka Ingrid Antičević-Marinović je zapitala: "hoće li HDZ prosvjede organizirati na splitskoj rivi?"

"Gdje, na splitskoj rivi? Hoće li tamo prosvjedovati? Rivu su preuredili tako da zatru svaki trag onoga što se događalo na tom mjestu", kazala nam je Antičević Marinović.

"Ne može Sanader ucjenjivati ni predsjednika ni naciju, ali mi nemamo nikakve iluzije. Znamo da će i nakon što HDZ prijeđe u oporbu, oni nastaviti po starom", dodaje Antičević Marinović.

"Ljudi su se izjasnili za promjene i one će se dogoditi, a osim toga Sanader više nema s kime koalirati jer je sve uništio. Sjetite se samo kako je govorio da je glas za HSP glas za SDP. Svojim je predizbornim nastupima objedinio desnicu i svojim je porukama uništio sve tako da je logično kako više nema s kime koalirati", zaključuje Ingrid Antičević-Marinović.

Slaba reakcija hrvatske demokratske javnosti

SDP-ov budući zastupnik Marin Jurjević, također, se vrlo negativno osvrnuo na Sanaderovo sazivanje izvanredne pressice te na način na koji pod egidom smirivanja situacije, kod građana ustvari kreira psihozu i dojam izvanrednog stanja.

"Slušao sam ono što je Sanader izjavljivao, počevši od one izvanredne pressice koja je bila prekjučer u 19.30 i mislim da je takav način komuniciranja skandalozan. To vam se u Dalmaciji zove pila naopako. Jer kad on kaže da smiruje uznemirene građane, to je po meni ustvari indirektni poziv da se stvara pritisak, de facto prizivanje ulice.

"Moram priznati da sam čak očekivao jaču reakciju demokratske javnosti u Hrvatskoj protiv takvog načina komuniciranja s građanima i takve retorike koja se unosi u trenucima dok Vlada nije formirana. Ovo što se dešava u Hrvatskoj samo po sebi nije nešto neuobičajeno u pluralističkim društvima, dakle u demokracijama. 

HDZ je postigao relativnu pobjedu, ali da bi ste sastavili Vladu morate imati i većinu u saboru i normalna stvar je da i relativni pobjednik, kao i oni drugi pokušavaju doći do te većine, to je 77 saborskih zastupnika. Dakle ne radi se o nikakvoj neuobičajenoj situaciji i nema nikakve potrebe da od strane predsjednika HDZ-a se unosi privid izvanrednog stanja."

Jurjević kaže kako se na nekim blogovima i komentarima članaka objavljenih na internetu vidi govor nasilja, što Jurjević ocjenjuje "nepotrebnim činjenjem velikog zla" Hrvatskoj.

Zaključuje kako ga je Sanaderova izjava na prekjučerašnjoj izvanrednoj pressici asocirala na Sanaderov govor na splitskoj rivi.

"Dakle doktor Jack ili mister Hard, tamo se izmjenjuju u jednoj osobi, a sve obzirom na okolnosti. To je ono što ja mislim", zaključuje Jurjević.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više