Sanader: Nastavit će se privatizacija Ine; o HT-u i HEP-u još nema stajališta

Premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da će se ove godine nastaviti privatizacija Ine, ali i da još nije zauzeto stajalište o daljnjoj privatizaciji THTa, privatizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP) i nekih drugih javnih poduzeća. L

"Ina mora ići dalje u privatizaciju, dužni smo to prema Zakonu o privatizaciji Ine. Ali u pogledu T-HT-a još nismo zauzeli konačno stajalište. Nismo zauzeli stajalište o HEP-u, ni o nekim drugim javnim poduzećima, kao što je Croatia osiguranje", izjavio je Sanader gostujući u Dnevniku plus HTV-a.

Istaknuo je da kod tih poduzeća treba napraviti usporedbu što donosi njihovo zadržavanje u državnom vlasništvu, a što njihova prodaja.

Premijer drži da neke strateške tvrtke trebaju ostati u državnom vlasništvu, kod nekih država mora imati 51 posto dionica, ili većinski paket, a kod nekih 25 posto plus jednu dionicu, odnosno kontrolni paket.

"O tome ćemo razgovarati u prvoj polovici ove godine", kazao je Sanader.

Uz približavanje Republike Hrvatske Europskoj uniji premijer je kao uspjeh svoje vlade u prošloj godini istaknuo i makroekonomsku stabilnost.

"To je", kazao je, "potvrdila i vodeća svjetska rejting agencija koja je nedavno podignula rejting Hrvatske s dosadašnjih BBB - (trostruki B minus) na BBB (trostruki B)".

Navodeći niz makroekonomskih pokazatelja, Sanader je, uz ostalo, istaknuo kako je deficit opće države sa 6,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2003., u prošloj godini smanjen na 4,5 posto, kako je zaustavljen rast vanjskog duga koji je tijekom 2004. porastao za oko 3,5 milijardi dolara, u odnosu na 8,2 milijardi koliko je porastao godine 2003.

Prošle je godine po prvi put zabilježen trend bržeg rasta izvoza od uvoza. U prvih jedanaest mjeseci 2004. izvoz je porastao za 15,7 posto, a uvoz za 5,7 posto, kazao je.

Kao jedan od ciljeva svoje vlade u ovoj godini premijer Sanader naveo je održavanje broja nezaposlenih ispod 300.000, a važnom je zadaćom označio i kontrolu uvoza, posebice uvoza hrane i jačanje domaćih proizvođača.

(Hina) xbn/xum ysp

Pročitajte više