Sanader nema komentara na proširenje optužnice protiv Čermaka i Markača

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader nije danas želio komentirati prijedlog haaškog Tužiteljstva o proširenju optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

"Nemam komentar", rekao je Sanader na brojne upite novinara nakon večerašnjeg predizbornog skupa HDZ-a u Šibeniku.

Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček kazao je , međutim, da nije riječ o proširenju optužnice, nego "o prepisci između haškog Tužiteljstva i branitelja optuženih", te da to" treba komentirati ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, a ne hrvatski premijer".

"Ministrica je to već komentirala", kazao je Maček, ne navodeći gdje je komentar objavljen.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije, na telefonski upit Hine, željela komentirati cijeli slučaj.

Haško Tužiteljstvo podnijelo je prijedlog proširene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojem je krug sudionika udruženog zločinačkog pothvata proširilo na neimenovane pojedince iz vlade RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti, rekli su danas odvjetnici.

"To je više od 1.000 ljudi", rekao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović, a drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić je rekao da optužnica nije proširena u smislu činjeničnih navoda već su "drugačije atribuirane situacije iz prve optužnice".

Čermaka, zapovjednika Zbornog područja Knin nakon Oluje, i Markača, zapovjednika specijalne policije MUP-a RH u vrijeme operacije, ICTY je optužio 24. veljače 2004. za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

Pročitajte više