Sanader o Hypo banci: Psi laju, a karavane prolaze

EUROPSKI forum u Alpabachu u Austriji, koji se održava posljednjih 45 godina, ovih je dana zaokupio pažnju mnogih hrvatskih medija, a glavni je razlog dolazak pobjeglog premijera Ive Sanadera koji je jedan od govornika. Sanader bi trebao govoriti na temu 15 godina Daytonskog sporazuma. Uz njega govorit će i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a na skupu je i kosovski ministar financija Ahmet Shalu, Goran Radman sa zagrebačkog veleučilišta VERN, dok je najavljen i dolazak slovenskog predsjednika Danila Türka i kosovskog premijera Hashima Thaqija.

Sanader stigao jutros

Barbara Ambrus, jedna od glasnogovornica skupa, potvrdila je jutros za Index da je Ivo Sanader stigao u Alpbach. Nije mogla reći je li došao sam ili u društvu.

Sanader je u Austriju stigao u pratnji policajaca u civilu. Po dolasku na skup bivši premijer je od novinara dobio neugodno pitanje boji li se istrage oko Hypo banke. "Psi laju, a karavane prolaze", kratko je samo kazao hrvatski premijer okupljenim novinarima. Sanadera su novinari pitali i vraća li se u politiku, na što je on kratko odgovorio ne te potražio brz i siguran put koji će mu omogućiti bijeg od novinara.

Sanader Vjesniku potvrdio dolazak

Iako se u javnosti špekuliralo kako je Sanadera uhvatio strah, baš kao i prije godinu dana kada je pobjegao s premijerske pozicije, te da u strahu od uhićenja neće doći u Austriju, državni Vjesnik dobio je potvrdu od Sanadera da ipak dolazi. Vjesnik tvrdi kako je Sanader najavio niz sastanaka na margini Foruma, pitajući se je li sudjelovanje na skupu u Alpbachu najava njegova novog političkog angažmana.
 
Podsjetimo, Sanader je došao u Austriju izravno s odmora koji je proteklih nekoliko tjedana provodio u SAD-u.

Njegov odlazak na duže vrijeme u SAD dovodi se u vezu s razvojem afere Fimi-media u Hrvatskoj, ali i zbog uhićenja Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria banke. Sanadera se povezuje i sa 15 godina starom aferom primanja 800.000 tadašnjih njemačkih maraka provizije od Miroslava Kutle.

Riječ je o svjedočenju bivše Kutline tajnice koja je svoj iskaz dala prije deset godina. Sanader je u posebnom priopćenju za austrijske medije, ne i za hrvatske, naglasio da nije nikada primio proviziju za dobivanje kredita Hypo Alpe Adria banke te da se u SAD-u nalazi na odmoru, a ne u bijegu. Tvrdi također da je Državno odvjetništvo prije više godina odbacilo sve optužbe, i to još kad je bio vođa oporbe.

Pročitajte više