Sanader o koalicijskom ugovoru stranaka buduće slovenske Vlade

KOMENTIRAJUĆI koalicijski ugovor četiriju stranaka buduće slovenske Vlade u kojem su navedena i rješenja za granična pitanja s Hrvatskom, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da su to poznata politička stajališta nekih političkih opcija u Sloveniji, ali da to nije objektivno stanje niti Hrvatska to može prihvatiti.

"To su poznata politička stajališta nekih političkih opcija u Sloveniji. Sigurno da to nije takvo objektivno stanje, niti mi to možemo prihvatiti", izjavio je premijer Sanader ističući da Hrvatska i Slovenija moraju razvijati dobre i prijateljske odnose umjesto da se zaplićemo u nepotrebna razmatranja što je bilo.

"Mi predlažemo najelegantnije rješenje, da Hrvatska i Slovenija pitanje razgraničenja na moru riješe (arbitražom) kao kao što su to učinile SAD i Kanada i neke europske zemlje. Zbog čega bi se netko trebao bojati arbitraže, to je sasvim regularan i legitiman i vrlo elegantan način rješavanja međudržavnih sporova", rekao je dr. Sanader.

To nije znak nezrelosti dviju država, već suprotno znak zrelosti, ustvrdio je.

Hrvatska i Slovenija su u prošlosti, u bivšoj Jugoslaviji bile nekako najbliže, dijelimo zajedničku prošlost i siguran sam da ćemo je dijeliti u Ujedinjenoj Europi", rekao je hrvatski premijer za današnjeg posjeta Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" zamoljen da komentira ugovor četiriju stranaka buduće slovenske Vlade.

U tom ugovoru se navodi da će rješenja za pitanje granice morati biti "pragmatična", "sporna" četiri zaseoka na lijevoj strani Dragonje navode se kao slovenski teritorij "dok se ne postigne konačno rješenje" te se inzistira na "cjelovitosti Piranskog zaljeva".

Tekst koalicijskog ugovora objavljen je na improviziranoj neslužbenoj web stranici buduće Vlade uz napomenu da je riječ o neredigiranom tekstu.

Pročitajte više