Sanader obećao zaposlenicima Slobodne Dalmacije dionice nakon dokapitalizacije

ZAPOSLENICI splitske Slobodne Dalmacije dobit će 25 posto dionica tvrtke i to nakon dokapitalizacije, najavio je danas novinarima premijer Ivo Sanader.

"To je politička odluka koju sam danas priopćio i predstavnicima Sindikata" - izvijestio je Sanader podsjetivši da se još kao vođa oporbe zauzimao da zaposlenicima pripadne 25 posto dionica.

Vlada, kaže, poduzima mjere da radnici Slobodne, nakon dokapitalizacije, dobiju tih 25 posto kao obeštećenje za nepravde nanesene početkom 90-ih u vrijeme pretvorbe.

Sanader, naime, tumači da bi zaposlenici dobili puno manje kada bi im 25 posto dionica pripalo prije dokapitalizacije.

Upravni odbor HFP-a prihvatio je nedavno konačnu ponudu Europapress Holdinga (EPH) za kupnju 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije, za što će EPH izdvojiti 24,5 milijuna kuna, a tu odluku još treba potvrditi Vlada.

EPH se obvezao na dokapitalizaciju Slobodne u prvoj fazi u iznosu od 83,4 milijuna kuna i time bi postao vlasnikom nešto više od 70 posto tvrtke.

EPH bi nakon toga uložio još 271 milijun kuna, od čega 120 milijuna u financijsko restrukturiranje tvrtke, 43 milijuna za nove izdavačke projekte, te 112 milijuna kuna za tehnološku obradu strojnoga parka.

Zbog proteka više od godine dana, konačna se ponuda EPH razlikuje od početne, due dilligence (dubinsko snimanje tvrtke) od prije godinu dana ne mora odgovarati današnjoj situaciji, odgovorio je premijer na novinarsku tvrdnju da je ta razlika čak 150 milijuna kuna.

Sanader uvjerava da razlika neće ići na štetu plaća zaposlenika, a očekuje i tehnološku obnovu Slobodne Dalmacije.

Obećao je da će ugovor s EPH-om, kada bude gotov, biti dostupan javnosti.

Pročitajte više