Sanader: Opskrba stanovništva plinom prioritet; potrošnja jako povećana

VLADA će učiniti sve da ne dođe do redukcije plina stanovništvu, poručio je danas premijer Ivo Sanader. To je prioritet i Vlada će učiniti sve da do redukcije plina stanovništvu ne dođe, kazao je premijer, odgovarajući na pitanja o opskrbi prirodnim plinom s obzirom na izrazito niske temperature.

Prema podatcima INA Naftaplina, potrošnja prirodnog plina u širokoj potrošnji, znači kućanstvima i maloj industriji, danas je u odnosu na jučer povećana za oko 40 posto, odnosno široka potrošnja koja je jučer trošila prosječno oko 300 do 320 tisuća prostornih metara na sat, danas troši oko 200 tisuća više, ili oko 515 tisuća kubika na sat.

Smanjenje plina velikim potrošačima, HEP-u i Petrokemiji, koja je prije podne prekinula start proizvodnje, nije dovelo do bitnog smanjenja ukupne potrošnje, kazala je direktorica Sektora komercijalnih poslova Naftaplina Nataša Vujec.

Stoga iz Naftaplina apeliraju na potrošače da racionaliziraju potrošnju plina. Apeliramo na potrošače da vode računa o potrošnji i pripaze na temperaturu u svojim domovima, ističe Vujec.

Napominje da temperatura od minus osam stupnjeva Celzijevih primjerice u Zagrebu ne bi trebala toliko povećati potrošnju koliko je evidentirano.

Zagreb danas troši 70 posto više plina nego jučer. Tako se jučer ujutro u Zagrebu trošilo oko sto tisuća prostornih metara na sat, a danas tijekom cijelog dana potrošnja je oko 170 tisuća kubika na sat, kazala je Vujec, napominjući kako se uobičajeno u poslijepodnevnim satima potrošnja još i poveća.

Ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj danas je bila na razini od oko 580.000 prostornih metara na sat, dok je na trenutke dosezala i 615 tisuća kubika na sat.

To je za oko 200 tisuća prostornih metara više nego jučer, kada se u Hrvatskoj prosječno trošilo oko 400 tisuća ili 430 tisuća kubika na sat, od čega je široka potrošnja trošila od 300 do 320 tisuća kubika na sat, a danas troši oko 515 tisuća kubika na sat, podatci su INA Naftaplina.

Vujec napominje da je i dalje reduciran uvoz ruskog plina, za oko pet posto i uvozi se oko 124 tisuće, umjesto 131 tisuću prostornih metara na sat.

Zbog izrazito niskih temperatura i kutinska je Petrokemija, koja je u subotu započela start svojih postrojenja, danas prijepodne prekinula taj start, te se time, kako ističu u toj tvrtki, solidarizirala s građanima.

Potrojenja Petrokemije, kako navode, sa oko 20 tisuća prostornih metara plina na sat u grijanom su stanju, a za minimalnu proizvodnju potrebno joj je 64 tisuće prostornih metara.

S povoljnijim uvjetima u Petrokemiji očekuju ponovni start i stabilniju plinoopskrbu. Nužno je, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Boris Mesarić, bar s desetodnevnom kontinuiranom proizvodnjom u veljači osigurati 40.000 tona gnojiva za prihranu usjeva na domaćim njivama kao i ureu ugovorenu za industrijske potrošače.

Pročitajte više