Sanader ostao bez podrške u HDZ-u

HDZ JE u krizi. Ta je činjenica poznata svima osim, kako se čini, našem premijeru i glavnom HDZ-ovom protagonistu. Sanader se, naime, potpuno odvojio od stranke i vodi individualnu politiku, ustvrdio je visokopozicionirani HDZ-ovac u razgovoru za Nacional.

On mora promijeniti način vladanja inače će ostati tek kapetan broda koji tone, duboko nesvjestan nezadovoljstva svoje posade, piše Nacional.

Uz Sanadera stoji samo nekolicina povlaštenih ljudi od premijerova povjerenja, zbog kojih se već mjesecima diže kosa na glavi članovima i simpatizerima vladajuće stranke, požalio se Nacionalov izvor.

Kako piše Nacional, šestorku najbližih suradnika čine ministri Božo Biskupić i Kolinda Grabar-Kitarović, Vladin i HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček, predstojnica Ureda premijera Bjanca Matković, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i utjecajni HDZ-ovac Luka Bebić.

Spomenuta Bjanca Sanaderov je najdraži "kurir"; preko nje premijer razgovara čak i s preostalih "petero odabranih".

"Imamo sreću da je Bandić formirao vlast, jer bi na ponovljenim izborima prošli i lošije nego 15. svibnja. Svi hadezeovci u zagrebačkoj skupštini nemaju nikakav utjecaj u zagrebačkom ogranku, upravo zahvaljući Sanaderovoj politici." – izjavio je jedan anonimni član gradske organizacije HDZ-a u razgovoru za Nacional.

Prema posljednjim pokazateljima, politika Vlade izaziva ogorčenje javnosti, a dodamo li tome podatak kako devet od deset HDZ-ovaca ne podržava Sanaderovu politiku prema Haaškom sudu, kao niti akcijski plan hvatanja Gotovine, rezultat je i više nego loš, ali nažalost i očekivan.

Problem leži prvenstveno u tome što je Sanader izgubljen u snu o Europskoj uniji. Obećanje o ulasku u EU 2007. godine Sanaderov je stup srama, a prihvaćanje britanskih zahtjeva je blaćenje hrvatskog suvereniteta, piše Nacional.

I dok Sanader bezuspješno trči za Europom, unutrašnji problemi žive svoje najbolje dane. On niti ne sluti da samo njihovim rješavanjem može stvoriti kakve-takve uvjete za skori početak pregovora i spašavanje vlastitog obraza, piše tjednik.

Da ne bi sve bilo tako crno, spomenimo da je premijer imao i jedan uspješan projekt u posljednje vrijeme, a on se odnosi na dogovor s Miloradom Pupovcem, tj. na "pacifikaciju" SDSS-a.

Tako misle i Račanovi suradnici, koji puni optimizma najavljuju povratak na vlast. S obzirom na rezultate sadašnje Vlade, to im malo tko zamjeriti.

Njihov plan je taktičan, jer kako tvrde, ne žele izbore još godinu dana. Naime, za to vrijeme prema njihovim prognozama HDZ će se pokazati toliko nesposobnim za vođenje države, pa bi  SDP tako na sljedećim izborima mogao odnijeti svoju drugu veliku pobjedu.

Pročitajte više