Sanader pomagao skrivanje generala Gotovine?

ZADROM i okolicom kruže priče kako je premijer Ivo Sanader dok je bio u oporbi tajno dolazio u Pakoštane. Novinar Ivica Marijačić u Hrvatskom listu pita se hoće li Sanaderu biti zabranjen ulazak u EU, kao što je to zabranjeno petorici hrvatskih građana.

Prema pisanju zadarskog lista, Sanader je bio u kontaktu s pojedinim članovima generalove obitelji te je vrlo vjerojatno da je pomogao skrivanje odbjeglog generala na razne načine. Prema nekim informacijama, Gotovinu je pomagao čak i financijski.

Otkada je Europska unija petorici građana Republike Hrvatske; Ljubi Ćesiću Rojsu, Anti Džoniju Maksanu, Željku Dilberu, Hrvoju Petraču i Željku Bagiću zabranila ulazak na svoje područje, u Zadru se u zadnje vrijeme sve više nagađa hoće li takva sudbina zadesiti i hrvatskog premijera.

Petorici je, po mišljenju Marijačića, ulazak zabranjen na osnovu priča a ne nekih tvrdih činjenica, pa se pita hoće li EU na osnovu istih kriterija premijeru Sanaderu zabraniti pristup.

Po istoj logici Bruxeless bi, piše Marijačić, ulazak u EU trebalo zabraniti i Stjepanu Mesiću, jer ako je ulazak zabranjen njegovom savjetniku Bagiću i predsjedniku bi trebao biti jer je on odgovoran za ono što je njegova desna ruka radila na Pantovčaku.

Prije pobjede na parlamentarnim izborima u studenom 2003. Ivo Sanader se bezbroj puta zauzimao za zaštitu Gotovine, ali i drugih hrvatskih generala. Dolaskom na vlast predsjednik HDZ formirao je vladu koja, po onomu što kažu u Haagu, puno bolje surađuje s Tribunalom od Račanove. Nedavno je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte našim susjedima Hrvatsku navela kao uzor za suradnju s Haaškim sudom, što se nikada nije dogodilo za vrijeme vladavine lijeve koalicije.

Pročitajte više