Sanader: Potpisivanje ustava povijesni čin, Hrvatska sastavni dio Europe

HRVATSKI premijer Ivo Sanader ocijenio je u petak da potpisivanje sporazuma o europskom Ustavu predstavlja povijesni dan za Europu i Hrvatsku, koja je sastavni dio te Europe, što se i vidjelo tijekom svečanosti potpisivanja Ustava u Rimu.

"Danas potpisani dokument veliki je uspjeh cijele Europe, koja je stoljećima bila podijeljena, a ovim Ustavom postaje jedna država s više naroda, koji dakako zadržavaju svoja prava", rekao je Sanader u razgovoru s hrvatskim novinarima u Rimu.

Sanader je kazao da s današnjim danom Europa postaje dom svih europskih građana i naroda, naglasivši da je hrvatsko izaslanstvo bilo tretirano poput izaslanstava drugih zemalja.

Stvarno mogu kazati da smo kao hrvatsko izaslanstvo bili tretirani kao i sve druge zemlje, rekao je Sanader.

"Istina, službeno smo kandidati i promatrači, ali taj dojam nismo mogli steči tijekom današnje svečanosti potpisivanja Ustava, a vidjeli ste kako je Hrvatska najavljena kad je predavala dokument o prihvaćanju Europskog ustava", dodao je hrvatski premijer.

Hrvatska je tijekom rimske svečanosti, nakon što su premijeri i ministri vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije stavili svoj potpis pod europski Ustav, predala dokument s izjavom o namjeri prihvaćanja zajedničkog europskog Ustava. Predaju hrvatskog dokumenta prisutni su pozdravili pljeskom, kao što su pozdravljali i potpise pojedinih izaslanstava.

U hrvatskom izaslanstvu u Rimu sudjelovao je i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji je istaknuo kako su sva europska izaslanstva isticala hrvatsku prisutnost u europskoj obitelji, te da se vidjelo kako više nije u pitanju ulazak Hrvatske u Europsku uniju nego se istaknulo kako je Hrvatska, zapravo, već unutar Unije.

Sanader i Žužul su u razgovoru s hrvatskim novinarima istaknuli da su imali više bilateralnih susreta, među kojima s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, koji ih je pozvao na otvaranje milanske opera Scala početkom prosinca, zatim sa sadašnjim i budućim predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i Joseom Manuelom Barrosom, te s premijerima Mađarske, Češke i drugih zemalja prisutnih na današnjem potpisivanju.

Sanader je dodao kako će Prodi uskoro doći u Hrvatsku i bit će pozvan na otvaranje trafostanice u Ernestinovu, čime će se ponovno u jednu cjelinu spojiti elektroenergetski sustavi jugoistočne Europe s ostalim dijelovima europskog kontinenta.

Pročitajte više