VIDEO Sanader predstavio svoju prvu knjigu: "Ne vraćam se u politiku, ali ću o njoj pisati"

Foto: Index

BIVŠI premijer i lider HDZ-a Ivo Sanader u pauzi između niza suđenja za korupciju uspio je napisati i knjigu koja će se od petka, 7. srpnja, moći kupiti na kioscima diljem Hrvatske.

>>Promociju prve knjige Ive Sanadera pratite na Indexu

Tijek događaja pratite na Indexu

Knjigu uz izdavače i autora predstavio je i dobar prijatelj i kolega Ive Sanadera, bivši predsjednik sabora Luka Bebić.

Odmah na početku Sanader je upitan ima li tremu, s obzirom na to da dugo nije javno nastupao, ali i kriju li se iza promocije knjige i neke druge ambicije.

''Imam veliku tremu, ali ne bih o ambicijama sada govorio nego na kraju, kako bi bilo zanimljivije'', rekao je.

Potom je knjigu prokomentirao Dražen Klarić.

''Knjiga ima samo 128 stranica, a ima brdo dobrih, kvalitetnih ideja. Njegova knjiga ima znanstveni štimung. Ovdje se radi o prvorazrednom političkom eseju autora koji je bio izravan sudionik niza najzanimljivijih djelovanja u povijesti. Nakon što su drugi pisali o potezima Sanadera, mislim da je pravo vrijeme da o tim potezima progovori i sam Ivo Sander", poručio je.

Komentar Luke Bebića

Potom je riječ preuzeo Luka Bebić.

"Sljedeća promocija će biti u većoj sali i s većim interesom, siguran sam", poručio je Bebić i postavio pitanje sebi i svima o tuđmanizmu. Sebe i javnost je upitao je li čovjek koji je predvodio HDZ od 2000. do 2010. godine ima pravo reći nešto o politici ili bi trebalo slijediti ono što se dešavalo zadnjih 7-8 godina i očekivati šutnju.

"Nitko nema pravo na šutnju, posebno oni koji su sudjelovali u političkom životu Hrvatske od 1990-ih naovamo", poručio je i upitao ima li pravo izreći mišljenje čovjek koji je bio predsjednik vlade.

Bebić je govorio o Tuđmanu kao svjedok, kako je sam rekao i pokušao to uklopiti u ono što je napisao Sanader.

"Tuđmana sam upoznao 5. 12. 1972. u Metkoviću, kada se otkrivala Radićeva bista, Tuđman je bio pozvan pa su mu zabranili otkriti bistu, a ni kriv ni dužan sam je ja otkrio. Imao sam priliku čitati njegova djela i knjige. Nakon 18 godina, on osniva HDZ a neki od nas u Metkoviću si postavljamo pitanje u koju ćemo stranku. HSLS, HSS i HDZ bili su opcija. Prijateljima sam rekao kako sam ja za generala. Nije im bilo jasno jer je on bio Titov general, sin vijećnika ZAVNOH-a i povjesničar", ispričao je Bebić.

"Kada sam pročitao da se Tuđman zalaže za pomirbu Hrvata i kada je pozvao iseljenu i domovinsku Hrvatsku da se objedini jer je očekivao krvavi rat koji je uslijedio, meni su to bili odgovori na ona pitanja na koja je on odgovorio na pravi način. Mi smo imali puno pokušaja u povijesti, uključivši onaj koji je predvodio Kvaternik koji je obilazio mnoge, kao Zrinski i Frankopani, za pomoć Hrvatskoj, ali nikada nisu dobili pomoć. Tuđman se okrenuo vlastitom narodu u zemlji i iseljeništvu i stvorio temelje za obranu hrvatske države i zato sam ja tuđmanovac", rekao je.

"Nema hodanja po Londonu, Parizu, Beču... Nego se uzdaj u sebe svoj narod i svoj potencijal. To je tuđmanizam. O knjizi ne želim govoriti jer ćete je samo pročitati i prosuđivati. Temeljna načela koja je Tuđman izložio pred Hrvatima, Europom i svijetom se odnose na svojevrsnu sintezu Starčevića, Radića i starijeg Hebranga. Sve što je pozitivno i dobro predsjednik Tuđman je istaknuo kao jednu sintezu i stvorio ono što je bilo potrebno za obranu hrvatske države. On je u svojim političkim razmatranjima imao problem s razgraničenjem sa Slovenijom i dok je bio živ, ali mi u Hrvatskoj o tome nećemo otvoreno razgovarati i promišljati", poručio je Bebić i prokomentirao i problem u Piranskom zaljevu.

"Ja ću se usuditi reći nešto pa ću povući paralelu koja traje sto godina. Od Antuna Korošeca i Radića pa do Kučana i Tuđmana. Pozicije u odnosu na to i na taj problem su u kontinuitetu 100 godina, ma što mi sebi zamišljali i opravdavali neke poteze. Očekujem da se u pogledu Tuđmana i njegova djela postigne konsenzus i s lijeve i desne strane političkog spektra. Ono što je Sanader radio početkom 20. stoljeća je samo nastavak Tuđmanove politike", rekao je Bebić i preporučio knjigu kao knjigu koja povezuje.

Komentar Ive Sanadera

"Nemam tremu, ali imam duboko poštovanje prema svakom od vas koji ste došli ovdje jer pokazujete i određenu dozu građanske hrabrosti, ali i to da u Hrvatskoj postoji jako zanimanje za politiku. Politika je zbog nas koji smo u njoj bili ili koji jesu u njoj na zlu glasu, ali to je neopravdano. Politika je visoka, vrijedna i odgovorna dužnost služenja našim građanima. Naravno da se ne vraćam u politiku, ali ću o njoj pisati", poručio je na početku.

Poručio je i kako su neke teme stalno aktualne i kako je na njih svojom knjigom htio ukazati te je to prikazao na pitanju nacionalnih manjina.

"Oni su dio nacije i to je nešto što smo 90-ih napravili, rekli smo da poštujemo njihovu drugačijost. Rekli smo da poštujemo svakoga. Tri riječi 'Hristos se rodi' je jedan pozdrav po ničemu neobičan, ali su te tri riječi izazvale tada potres jer je jedan premijer došao reći ljudima 'Sretan Božić' na njihovu izrazu. Ništa posebno i neuobičajeno, ali je izazvalo potres i to je ono na što sam ponosan, kao i na posjet Istri, za koju su rekli da je opasna jer i danas imate ljude u Italiji koji vjeruju da je Istra talijanska, ali nije. Mi se kao narod možemo vidjeti samo ako se vidimo u zrcalu drugoga", poručio je Sanader i prokomentirao desnicu u Hrvatskoj.

"Ja ne zaboravljam da smo imali krvavi rat, ali smo u tom ratu pobijedili i zato se ne možemo bojati manjina, pa i srpske manjine koja je bila dio te agresije. To je bila velika sramota i neka im je sramota, ali već je 1992. Franjo Tuđman donio zakon o amnestiji jer znamo da su oni koji nisu okrvavili ruke bili zavedeni, ali su bili dobro došli jer su uvidjeli svoju grešku. Manjine pozdravljam, one sudjeluju u vladi i mislim da to treba podržavati", prokomentirao je Sanader.

"Izabrao sam u knjizi tri bolne teme. Što je tada značila suradnja s Haagom? Ima nekih likova s desnice, a kada kažem s desnice ne mislim na prostor HDZ-a jer ga nismo tako percipirali ni Tuđman, ni ja, a mislim niti Plenković. Ja mislim da HDZ i SDP nisu strane desnice i ljevice nego stranke desnog i lijevog centra", poručio je i ispričao kako su mu neki s desnice govorili da je detuđmanizirao Hrvatsku.

"Ova knjiga je borba protiv onoga što je sveti Toma Akvinski nazvao kultiviranim neznanjem. Mi u Hrvatskoj nažalost kultiviramo neznanje. Stvari moramo imenovati da bismo znali o čemu se radi. Ovo je moj prilog tome, a bude li odjeka u javnosti, bit ću zadovoljan. Najvažniji su mi procesi protiv mene, naravno, ali u tim procesima nema dokaza, a sve skupa predugo traje i ne mogu šutjeti. Knjiga je mala, ali sadržajno nabijena. Hvala vam svima, ne vraćam se u politiku, ali bavit ću se političkim pisanjem", zaključio je.

Prva knjiga iz trilogije

Riječ je o prvoj knjizi iz trilogije pod naslovom "Doba politike - ogled o detuđmanizaciji", a njen sadržaj mogao bi izazvati niz reakcija onih kojih se pero bivšeg premijera dohvatilo.
 
U knjizi Ivo Sanader opisuje ponajprije hrvatsku političku scenu, njezine aktere iz vremena i prije nego što je postao premijer, ali i za svog mandata na čelu vlade od kraja 2003. do 2009., kada je neočekivano podnio neopozivu ostavku. Primjerice, već se zna da je Sanader u knjizi otkrio kako mu je akademik Ivan Aralica, kojeg neki smatraju intelektualnim guruom HDZ-a, predlagao da promijeni naziv stranke "jer je HDZ na zlu glasu" te ga opisuje kao "navodnog čuvara Tuđmanova kulta".
 
Aralica najvjerojatnije nije jedini kojemu se neće svidjeti ono što je Sanader otkrio u svojoj knjizi, a iz dosad objavljenih ulomaka čini se da nije štedio ni Stipu Mesića, kao ni Zdravka Tomca.
 

Pročitajte više