Sanader: Račan je ozbiljan čovjek pa nije valjda to rekao

Ne vjerujem da je Račan to rekao, on je ozbiljan čovjek, uzvratio je premijer Ivo Sanader na sumnju predsjednika SDPa Ivice Račana da je Vlada intervenirala kod medija kako bi u središte pozornosti, umjesto štetnosti sporazuma s Austrijom, došle priče o njegovoj supruzi i sinu u vezi s plakatom na kojemu su invalidi iz Republike Srpske.

"Pa nije valjda to rekao", kratko je odgovorio Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, gdje je poslijepodne bio na sjednici stranačkog kluba.

O Račanovim se riječima danas očitovao i Klub zastupnika HDZ-a, ocjenjujući da je riječ o "neprimjerenim izjavama, napadima na uređivačku politiku i nekoj vrsti pritiska na medije".

Odbacili su i Račanovu tvrdnju da je za danas zakazanu sjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU otkazao jer je procijenio da ne može skupiti kvorum.

"Svi članovi Odbora iz HDZ-a bili su u Saboru i spremni sudjelovati u radu Odbora", kazao je glasnogovornik Kluba HDZ-a Gordan Jandroković, na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je Račan "zlouporabio funkciju predsjednika Nacionalnog odbora kako bi dobio priliku još jednom iznijeti teške kvalifikacije na račun HDZ-a".

Kazao je i da je riječ o "već viđenom scenariju, u kojem SDP prvo neprimjereno napada, a kad HDZ odgovori, glumi žrtvu" . Podsjetio je da je Račan HDZ-ove zastupnike posljednjih nekoliko dana nazivao "jurišnicima i klijentelistima".

Jandroković je priznao da je "s obiju strana bilo iskakanja iz okvira fair-playa", ali se, kaže, "HDZ branio na način na koji je bio napadnut".

(Hina) xum/xibob/xtr ysšh

Pročitajte više