Sanader razgovarao s članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem

HRVATSKI premijer Ivo Sanader razgovarao je u petak u Zagrebu s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o bilateralnoj suradnji na svim područjima, posebice gospodarskom, te o europskim perspektivama dviju država.

"Iznimno smo zainteresirani za prijateljsku svekoliku suradnju s Bosnom i Hercegovinom i to na svakom planu, prije svega na gospodarskom", izjavio je Sanader nakon susreta.

Dodao je da se razgovaralo o nekim mogućim projektima, ali nije naveo kojima.

Hrvatski premijer je najavio u kontekstu dobrih odnosa hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH posjet predsjedavajućeg Vijeća Adnana Terzića Zagrebu vjerojatno u prvoj polovici lipnja. Nakon toga se hrvatski premijer sprema posjetiti Sarajevo.

Sanader je pružio punu potporu nastojanjima BiH da uđe u NATO-ov program Partnerstvo za mir i izrazio je nadu da će se to dogoditi na summitu Sjeveroatlanstskog saveza u Istanbulu u lipnju.

Također je rekao da Hrvatska na putu prema EU-u "ne bježi iz ovog ... iz ove regije, s ovog prostora, nego čak osjeća još veću odgovornost i još veći poziv da pomognemo našim prijateljima u susjedstvu - Bosni i Hercegovini u ovom slučaju, ali i svima drugima koji žele slijediti put Hrvatske prema Europskoj uniji i NATO-u".

Čović je rekao da BiH "apsolutno podržava nastojanja i ovaj snažan iskorak" RH ka Europskoj uniji budući da i Bosna i Hercegovina sebe vidi na tom putu.

On je izrazio uvjerenje da se jačanjem odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarske suradnje, može postići ekonomska stabilnost primjerena standardima koji danas vrijede u europskim okvirima.

Na upit novinara da komentira razvoj događaja oko slučaja Hercegovačke banke, odnosno podizanju optužnice i najavama novih optužnica djelom protiv držvljana RH, Sanader je rekao: "Prije svega ja se ne mislim miješati u rad pravosudnih organa, ni u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bosni i Hercegovini. Ja se samo želim nadati da te optužnice i sve što se događa oko njih...da to neće ništa biti motivirano politički, nego da pravna država radi svoje".

Hrvatski premijer je pozdravio privatizaciju Hercegovačke banke, a Čović je rekao da je ona dobar primjer kako pokrenuti nešto što je zaostalo u zadnjih nekoliko godina, misleći pritom na proces privatizacije koji je bio u zastoju posljednje dvije godine.

Što se tiče pitanja optužnica, Čović je rekao da se pridružuje Sanaderovoj izjavi.

Upitan što misli o izvješću Human Rigts Watcha da je Hrvatska propustila napraviti bitne korake za olakšavanje povratka Srba, Sanader je rekao da nije vidio to izvješće, ali da što se tiče rada njegove vlade, ona je dobila "iznimno dobre recenzije" svih bitnih međunarodnih čimbenika pa i Europske komisije. Dodao je da će pročitati izvješće.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više