Sanader razgovarao s Paddyjem Ashdownom

HRVATSKI premijer Ivo Sanader kazao je u utorak u Zagrebu nakon sastanka s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Paddyjem Ashdownom da Hrvatska želi stabilnu BiH, te da je zainteresirana da se preustroj Mostara provede konsenzusom svih naroda i građana toga grada.

"Pratimo s velikim zadovoljstvom ... napredak u implementaciji svih onih sporazuma koji su važni za budućnost sva tri naroda i svih građana BiH", kazao je Sanader novinarima nakon sastanka.

On je rekao da Zagreb ne želi "europsku perspektivu samo za Hrvatsku, već i za sve zemlje ovog dijela Europe, naravno i za BiH".

"Hrvatska želi BiH kao stabilnu zemlju", naglasio je hrvatski premijer.

Sanader je dodao da se razgovaralo i o preustroju Mostara.

"Kad je riječ o tome, rekao sam u ime naše strane da smo zainteresirani da rješenje bude postignuto konsenzusom hrvatskog naroda i ostalih naroda i građana Mostara", rekao je Sanader.

Povjerenstvo za preustroj Mostara, na čelu s Norbertom Wintersteinom, izradilo je prijedlog stalnog Statuta grada, kojeg bi do kraja mjeseca najvjerojatnije trebao nametnuti Ashdown, koristeći se svojim ovlastima visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Riječ je o kompromisnom prijedlogu kojem se protivi svih šest političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća Mostara.

HDZ BiH je stajališta da Mostar treba biti jedna općina i jedna izborna jedinica dok se prijedlogom predviđa postojanje šest izbornih jedinica. Bošnjačka Stranka demokratske akcije ne slaže se pak s ukidanjem šest mostarskih općina utvrđenih u Daytonskom sporazumu.

Ashdown je novinarima nakon sastanka sa Sanaderom rekao da je "došao u Zagreb kako bi izrazio svoje divljenje prvim potezima koje je hrvatska Vlada poduzela u brojnim važnim i vrlo kompliciranim pitanjima".

On je kazao da su "odnosi između Hrvatske i BiH definirani dvama faktorima, Daytonskim sporazumom i zajedničkim ciljem priključenja Europskoj uniji".

"Ta dva faktora upravljaju tim odnosima i vrlo sam zahvalan premijeru (Sanaderu) i njegovoj vladi na izuzetno konstruktivnom odnosu prema BiH, kojime pomažu nama u BiH da uspostavimo stabilnu europsku državu. To je naš zajednički cilj, ali i cilj svih zemalja Balkana", rekao je Ashdown.

"Siguran sam da će se ti konstruktivni odnosi između dvije zemlje i nastaviti, što će koristiti i BiH i Hrvatskoj, ali i regiji u cjelini", dodao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ashdown se tijekom posjeta Zagrebu sastao i s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Pročitajte više