Sanader razgovarao s predstavnicima hrvatske manjine

PREDSTAVNICI hrvatske nacionalne manjine u SCG, koji su se u ponedjeljak sastali s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Beogradu, pozdravili su potpisivanje Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, izrazivši nadu da će primjena tog sporazuma značiti veću pravnu i drugu sigurnost za hrvatsku manjinu u SCG.

"Ovo je povijesni događaj koji će sigurno pridonijeti poboljšanju političkog i psihološkog ozračja i jačanju osjećaja sigurnosti kod hrvatske manjine u Srbiji", kazao je Josip Ivanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG naglasivši da će sporazum pomoći da se ranije donesen zakon o nacionalnim manjinama u Srbiji implementira u području informiranja, obrazovanja i kulture hrvatske nacionalne manjine.

Nedavno osnivanje Savjeta za nacionalne manjine Vlade Srbije, naglasio je Ivanović, posebna je gesta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice koji je najavio da će predstavnici hrvatske i drugih manjina biti uključeni u proces izrade budućeg Ustava Srbije.

Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodni, također je naglasio važnost sporazuma koji su potpisali hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.

"Svaki susret predstavnika dviju država posebno na ovako visokoj razini pridonosi poboljšanju uvjeta za bolji život Hrvata u Vojvodini", rekao je Kuntić.

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastat će se u Beogradu i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom te nadbiskupom beogradskim Stanislavom Hočevarom. Ranije je razgovarao s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem.

(Hina) xttag ydj

Pročitajte više