Sanader: Ropovo bacanje mreže predizborni je potez

SUBOTNJE bacanje mreže slovenskog premijera Antuna Ropa u Savudrijskoj vali, premijer Ivo Sanader protumačio je danas Ropovim predizbornim potezom.

Tumačim to izbornom kampanjom, izjavio je premijer na Hrvatskom radiju, podsjećajući da se u Sloveniji početkom listopada održavaju parlamentarni izbori.

"Vjerojatno slovenski premijer smatra da će mu takav potez donijeti neke glasove kod onih gdje ih ne bi dobio, ne držim to iznimno dobrim potezom", izjavio je Sanader.

Odbacio je prozivke sa slovenske strane da ju Hrvatska pokušava staviti pred gotov čin kad je riječ o graničnim pitanjima.

Nikoga ne stavljamo pred gotov čin, naprosto kažemo, ako se ne možemo bilateralno dogovoriti, onda treba ići na međunarodnu arbitražu, rekao je Sanader.

Poručio je i da nitko ne može ucjenjivati Hrvatsku ulaskom u EU, niti će Hrvatska to dopustiti.

Taj problem između Hrvatske i Slovenije, otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali, nema veze s ulaskom u EU, to je pitanje dvije prijateljske zemalje, rekao je premijer.

Držeći da, ako se dvije zemlje ne mogu dogovoriti, onda treba ići na arbitražu, Sanader je kazao da se slovenska vlada, aktualna ili neka buduća, ako ima dobre argumente ne bi trebala bojati arbitraže.

To je apsolutno legitiman, posve prihvatljiv čin, naravno s obvezom obiju zemlja da se rezultati arbitraže prihvate, rekao je.

Sanader je opetovao da je sporazum bivših premijera, Drnovšeka i Račana, bila velika pogreška prošle hrvatske Vlade i njezinog premijera Račana.

Taj sporazum nije bio dobar i treba ga zanemariti, rekao je Sanader, podsjećajući da taj sporazum nije bio ni potpisan, nego samo parafiran, pa ga Hrvatska nije mogla ni ratificirati.

Pozivanje na taj sporazum sada je potpuno nepotrebno, jer on ne postoji, poručio je premijer Ivo Sanader.

Pročitajte više