Sanader s Rehnom o pripremama za pregovore i suradnji s Haškim sudom

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u srijedu prije podne u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, izvijestila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.

Sastanak Sanadera i Rehna održan je bez prijašnje najave, a novinari o njemu nisu bili obaviješteni.

"Razgovarali su o pripremama za početak pregovora s Hrvatskom, te o suradnji s Haaškim sudom", rekla je Nagy, dodajući da je premijer Sanader izvijestio Rehna o naporima koje Hrvatska ulaže kako bi uspostavila punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Kako je priopćila nakon sastanka hrvatska Vlada, Rehn je rekao da RH mora učiniti sve da riješi problem odbjeglog generala Ante Gotovine.

Glasnogovornica Nagy rekla je da Komisija očekuje početkom ožujka novo izvješće o hrvatskoj suradnji s ICTY-jem od Haškog tužiteljstva, ali i iz drugih izvora.

Na pitanje mogu li pristupni pregovori s Hrvatskom početi bez generala Gotovine u Den Haagu, Nagy je ponovila posljednje zaključke Vijeća ministara u kojima se Hrvatsku poziva da poduzme potrebne korake kako bi se posljednji optuženik locirao i izručio u Den Haag što je prije moguće.

(Hina) xsv ymaš

Pročitajte više