Sanader se kod Todorića nagledao oderanih svinjskih polovica i uzviknuo: HDZ pobjeđuje!

SASVIM daleko od uzavrelih ulica najvećih hrvatskih gradova koji se pripremaju za svibanjske prosvjede, te kilometrima daleko od blokiranih hrvatskih fakulteta, Ivo Sanader, šef HDZ-a i premijer iskoristio je današnji predivan proljetni dan kako bi u miru Vrbovca u društvu svog velikog prijatelja Ivice Todorića presijecao vrpce u Konzumu i Vrbovcu. Naime, Sanader je danas, kako smo jučer službeno obaviješteni iz Vlade, posjetio Konzum, a bio je i nazočan na svečanom otvaranju PIK-ove tvornice u Vrbovcu.

Insipiriran Sanader

"Evo, mi u Vladi podržavamo otvaranje radnih mjesta i uvijek dolazimo ondje gdje se otvaraju ista", kazao je Sanader koji je danas kod Todorića bio u raskoraku između svoje dvije funkcije, a to je šef većinske partije i šef Vlade. Naime, više puta naglašavao je kako je došao samo kao premijer, no ipak u jednom trenutku mu se "omaklo".

"HDZ će pobijediti!", rekao je Sanader netom nakon što je u bijeloj šilterici s natpisom PIK i bijeloj kuti pritisnuo bijelo dugme, što je označilo početak rada novog pogona jer su iz skladišta, po prvi puta, počele izlaziti obješene svinjske polovice na pokretnoj liniji.

U zanosu

"Sindikatima koji pripremaju prosvjede, jasno poručujem da se mi u Vladi zalažemo za istinsko socijalno partnerstvo, i to poduzetnika, Vlade i radnika", rekao je Sanader u zanosu nakon što je u prisustvu prijatelja Todorića te svojih koalicijskih partnera Josipa Friščića i ministra poljoprivrede Božidara Pankretića odgledao svinjske polovice koji su po pokretnoj liniji prolazile pokraj njih.

Sanader je danas birao riječi za svog prijatelja Todorića pa je tako naglasio 20-tak greenfield investicija koje trenutno realizira Agrokor, a čija je vrijednost oko tri milijarde kuna. Naravno Sanader nije rekao koliko je državnih poticaja pokupio Todorić ove i prošle godine, no zato je naglasio kako "Vlada daje potporu, jer se tim investicijama otvaraju nova radna mjesta"

Tako smo danas saznali, od vrhovnika vlade, a da nije bila riječ o reklami, kako je Konzum najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj s ukupnim prihodom od 12,7 milijardi kuna te dobiti od 329,2 milijuna kuna. O tom što Konzum ima ogromne kredite koji također zdušno pridonose rastu hrvatskog vanjskog duga danas nije bilo riječi. Ipak je to valjda domena Ivana Šukera koji danas nije bio na izletu.

Ništa nije moglo narušiti dobru atmosferu

Divan proljetni dan i susret dvaju dragih prijatelja te nadasve idiličnu atmosferu u Vrbovcu danas nije mogla narušiti ni cijela bulumenta radoznalih novinara. Naime, novinari su htjeli znati nešto više o fakturama koje je Konzum ispostavio domaćim proizvođačima za postavljanje njihovih proizvoda na Konzumove police, što su mnogi, ocijenili kao monopol. Riječ je izjavi saborskog zastupnika Slavka Linića kako Ivica Todorić i njegov Agrokor reketare hrvatske proizvođače jer hrvatski proizvođači moraju platiti desetak milijuna kuna samo da bi došli na police Konzuma.

"Pregovori su u tijeku", rekao je Todorić koji na koncu priču nije niti opovrgnuo već je rekao kako se svaka strana bori za zauzimanje što boljeg položaja.

Također, dobro raspoloženje nije moglo narušiti ni pitanje o likvidnosti Konzuma, a i samog Todorićeva carstva. Naime, hrvatski trgovački mogul s bogatim političkim zaleđem odgovorio je sasvim neodređeno.

"Trgovačke kuće i vani su produljile rokove plaćanja na dva do tri mjeseca", rekao je Todorić o vlastitoj matematici i ekonomiji dodajući kako danas u trgovini, barem što se Hrvatske tiče, nitko ne zarađuje.

Ostat će samo rijetki

"Od deset lanaca u Hrvatskoj će ostati dva do tri", rekao je proračunski Todorić u društvu Sanadera koji se ipak uključio u priču o likvidnosti svog prijatelja.

"Želim čuti i drugu stranu", rekao je o toj temi Sanader, misleći na popodnevni sastanak s čelništvom Agrokora.

Ilko Ćimić
Foto: Davor Pongračić, Sandra Šimunović (Cropix)

Pročitajte više