Sanader smijenio Škare-Ožbolt i zabranio joj održavanje press konferencije u zgradi Ministarstva

PREMIJER Ivo Sanader je u četvrtak kasno navečer odlučio smijeniti ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt nakon što je na toj funkciji provela dvije godine i dva mjeseca. Sanader je tu informaciju potvrdio u petak ujutro.

Odluku o smjeni donio je Ivo Sanader na sastanku s čelništvom vladajućeg HDZ-a.





Tako je Vlada ostala bez jedinog člana kabineta koji ne dolazi iz redova HDZ-a. Špekulacije o smjeni Vesne Škare-Ožbolt medijima kruže već nekoliko dana, a Sanader navodno nije želio donijeti odluku prije nego što je bio siguran da će imati dovoljno podršku u Saboru za takav potez.

Kako Index doznaje od dobro obaviještenog izvora, nakon što je premijer donio odluku o smjeni, u petak ujutro telefonski je nazvao Vesnu Škare-Ožbolt i obavijestio ju da je smijenjena, i to bez ijedne riječi obrazloženja.

"Nemoj zamjeriti, ali to je jednostavno tako." - kazao je premijer Vesni Škare-Ožbolt.

Iako se u nekim medijima kao razlozi smjene navodi navodno curenje informacija o financiranju obrane generala Gotovine, iz krugova bliskih sada već bivšoj ministrici dolaze sasvim suprotne tvrdnje.

Prema nekim informacijama, Škare-Ožbolt bila je jedna od rijetkih članova kabineta koja nije bespogovorno slušala premijera, naročito u pogledu kadrovskih rješenja na hrvatskim sudovima.

Kako doznajemo u petak rano ujutro, upravo je HDZ-ova saborska zastupnica Ana Lovrin, inače bliska suradnica ministra Božidara Kalmete, najizglednija kandidatkinja za upražnjenu fotelju ministrice pravosuđa. Tako će Sanader jedinu ministricu koja nije bila iz redova HDZ-a zamijeniti "provjerenim" HDZ-ovim kadrom.

Indexove informacije potvrđene su oko 10:25, kad je objavljeno da će Hrvatski sabor odlučivati o  prijedlogu premijera Sanadera, koji je za novu ministricu pravosuđa predložio upravo Anu Lovrin.

Iako je Vesna Škare-Ožbolt za 13h zakazala press konferenciju u zgradi Ministarstva pravosuđa, premijer joj je to zabranio kazavši joj da, budući da više nije ministrica, ne može s novinarima razgovarati u zgradi Ministarstva, pa je tako press konferencija bivše ministrice održana u zgradi Hrvatskog sabora.

Ana Lovrin nova ministrica pravosuđa

Ana Lovrin nova je ministrica pravosuđa, odlučio je danas Hrvatski sabor iskazavši joj povjerenje, objavljeno je oko 11h.

Povjerenje novoj ministrici glasovanjem su iskazala 82 zastupnika, 15 ih je bilo suzdržanih, a 25 protiv.

Nova ministrica bila je saborska zastupnica HDZ-a i predsjednica saborskog Odbora za pravosuđe, a ranije i gradonačelnica i zamjenica gradonačelnika Zadra.

Gimnaziju i Pravni fakultet završila je u Zagrebu gdje je položila i pravosudni ispit. Govori engleski jezik, udana je i ima četiri kćeri.

Ana Lovrin je u razgovoru za HTV kazala kako će njezin prvi prioritet biti završetak reforme pravosuđa.

"Čvrsto vjerujem da će predložena strategija reforme pravosuđa dobiti podršku u saboru. Moja zadaća je da tu reformu provedem bolje i energičnije. Inzistirat ću na podršci i suradnji s onima koji su glavni akteri te reforme, a tu su suci i ostali djelatnici pravosuđa." - ustvrdila je nova ministrica pravosuđa.

Index.hr/Hina

Pročitajte više