Sanader: Sredinom prosinca očekujemo datum početka pregovora s EU

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je danas da sredinom prosinca očekuje vrlo jasnu odluku Europskog vijeća o točnom datumu početka pregovora s Europskom unijom.

Mi ćemo naš posao završiti i time steći sve uvjete za početak pregovora, kazao je Sanader na obilježavanju Europskog dana građanskog pravosuđa u Ministarstvu pravosuđa. Ustvrdio je da je Hrvatska učinila puno na približavanju Uniji.

Podsjetio je da, osim uobičajenih kriterija za pristupanje Uniji, Hrvatska mora ispuniti i posebne kao što je reforma pravosuđa, povratak izbjeglica i imovine te punu suradnju s Haškim sudom. Ocijenio je da se na sva tri dodatna uvjeta za pristup EU-u učinilo puno, zbog čega i očekuje "vrlo jasnu odluku" o datumu početka pregovora.

Ponovivši kako Vlada želi što brži proces pristupanja Uniji, ocijenio je da bi pregovori mogli biti završeni do 2007.

"Vjerujemo da će naš ulazak u Uniju biti dobar i koristan za sve naše građane i da će pružiti novu šansu razvoju hrvatskog gospodarstva i rastu standarda", kazao je.

Premijer Ivo Sanader je rekao da je Vlada u posljednjih 10 mjeseci poduzela niz reformskih mjera koje bi do 2007. trebale dovesti do toga da Hrvatska ima učinkovite i brze sudove.

Pročitajte više