Sanader tvrdi da nije Grinch: Darove djeci ne diram

"DOGOVORILI smo se da smo se dogovorili da ćemo se dogovoriti. To je veliki napredak", rekao je između ostalog premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare nakon završetka maratonskog sastanka s predstavnicima sindikata te Hrvatske udruge poslodavaca koji je završio nakon 4 i pol sata sa zaključkom kako će biti novi sastanak!

Djeca će dobiti darove

Naime, Sanader je govoreći o najavljenim mjerama, koje bi uključivale i zamrzavanje plaća za sljedeću godinu, najavio daljnje razgovore s predstavnicima sindikata koji bi u konačnici trebali dovesti do novog socijalnog partnerstva u novim socijalnim uvjetima globalne financijske krize.

Možda pod utjecajem svjetskih, ali i domaćih medija, a posebice "facebook zajednice" koja sve češće Sanadera uspoređuje s Grinchom, danas se šef hrvatske vlade posebno očitovao o svojim novogodišnjo-božićnim darovima.

"Kada sam govorio o božićni darovima, nisam govorio o darovima koji bi se odnosili na djecu. Govorio sam o poslovnim partnerima u javnim i državnim tvrtkama. Rekao sam kako nema darova i nema troškova reprezentacije. Božićnice i darovi se ne diraju", naglasio je Sanader.

Pakt ili rat?

"Plaće su bile samo jedna od tema razgovora. Bitno je naglasiti kako su nove mjere 'Pakt za sve ili ih neće biti'. Naime, mi tek trebamo obavijestiti gradove, općine i županije da zauzdaju rast plaće te posebice da prate nove mjere u smislu da ne bude podizanja cijena komunalnih usluga, kao što je bio primjer na početku godine", rekao je Sanader. 

Podsjetimo, premijer Sanader najavio je prije tjedan dana stezanje remena, proračunsku štednju, zamrzavanje plaća te neisplatu božićnica i novogodišnjih darova koje je upakirao u mjere protiv nadolazeće globalne financijske krize.

Sindikati neumoljivi

Treba naglasiti kako su do sada, a reagirajući na Sanaderove mjere, negodovali predstavnici sindikata  SSSH-a, HUS-a, NHS kao i Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, komentirajući kako su plaće dogovorene kolektivnim ugovorima kao i dogovorom među socijalnim partnerima te se jedino tako mogu i mijenjati. Također, sindikati već danima upozoravaju kako Vlada ne odustaje od megalomanskih i teško isplativih projekata poput Pelješkog mosta, pa u tom svijetlu stopiranje božićnice, kao i domjenaka ne može se smatrati mjerom štednje, već pukim zavaravanjem.

Hrvatska stranka umirovljenika je pak najavila izlazak iz koalicije s HDZ-om zbog božićnice budući da je božićnica dio potpisanog koalicijskog ugovora između HDZ-a i HSU-a. No, danas je Sanader bio neumoljiv.

Priznao da je kriza stigla

Premijer Sanader govoreći nakon sastanka najavio je kako se osniva posebni savjetodavni odbor Vlade i socijalnih partnera u koji će ući šest ekonomskih stručnjaka među kojima se nalazi i Ljubo Jurčić, ali kao predstavnik udruge ekonomista. Znakovito je kako je danas, premijer Sanader, više puta u svojem uvodnom govoru hrvatskim novinarima, naglasio kako je kriza stigla u Hrvatsku, što je posebno zanimljivo, budući da je do sada retorika vladajućih bila kako je Hrvatska izbjegla taj udar, a koji se tek očekuje sljedeće godine.

Također, premijer Sanader danas je govorio i o proračunu za sljedeću godinu, kojeg je nazvao proračun "deficit nula".

Proračun "nula deficit"

"Vlada će pripremiti prijedlog za novi proračun do kraja godine, a koji bi se trebao izglasati do kraja redovnog zasjedanja Sabora a to je 15. prosinca. Ono što je dogovoreno je kako bi proračun trebao ići s deficitom nula, jer Vlada mora voditi računa o aktualnoj financijskoj situaciji i ne treba se dodatno zaduživati u ovakvim vremenima", naglasio je Sanader dodajući kako će hrvatski prioritet biti da se vremenu kada svijet pada u recesiju, očuva gospodarska aktivnost, zadrže radna mjesta, plaće i gospodarski rast. 

"Uštede će ići u svim segmentima. Naime, ministarstva su imala prijedlog za 15 milijardi kuna više nego što možemo podnijeti. Početkom rujna, sagledavajući stanje na svjetskim tržištima,  shvatili smo kako to neće moći. U sljedećoj 2009. godini bit će samo povećanje za mirovine, zdravstvo i socijalna davanja", naglasio je Sanader.

I.Ć.
Foto: Facebook

Pročitajte više