Sanader u Crnoj Gori samo obećavao, izbjegavajući probleme

"GLEDAJTE, mi nikome nismo dali prijevode, kako su pisali neki mediji. Crna Gora je prva pitala i ima prednost. Na to gledam vrlo pozitivno", rekao je danas hrvatski premijer Ivo Sanader koji se od jučer nalazi u službenom posjetu Crnoj Gori i to na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Milom Đukanovićem.

Prije tri godine počeo obećavati

Premijer Sanader, tako je i danas nastavio nisku obećanja, vezano za milijun eura vrijedne prijevode europskih zakona koji su neophodni za pregovarački proces s Europskom unijom. Prvo ih je još prije gotovo tri godine obećao Crnoj Gori, zatim je prije odlaska u Beograd, početkom godine, najavio kako ih nosi srpskom predsjedniku Borisu Tadiću. Da bi sve opovrgnuo. Srbija i Crna Gora započela su proces prevođenja, ne vjerujući kako bi službena Hrvatska mogla ispuniti obećanja, a što se može i zaključiti iz odgovora jer Sanader nije ništa htio precizirati.

Recimo i to kako je Index, uputio prije samo pet dana upit o sudbini prijevoda, no glasnogovornik Zlatko Mehun svega par danas prije odlaska Sanadera nam je rekao kako "još dogovaraju pojedinosti oko termina i sadržaja posjeta predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera Republici Crnoj Gori".

Potpisan Sporazum o zračnom prometu, bez da rješen problem Čilipa

Također danas je potpisan sporazum o zračnom prometu Crne Gore i Hrvatske, a sporazum su potpisali crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar i hrvatski ministar mora, pomorstva i infrastrukture Božidar Kalmeta. Tim sporazumom bit će omogućeno uvođenje novih avio linija na relaciji Podgorica-Zagreb.

No, prije potpisivanja Sporazuma, Hrvatska nije riješila slučaj pljačke Zračne luke Čilipi iz 1991. godine, kada je crnogorska strana priznala da je vrijedna oprema završila u Zračnoj luci Tivat. Samo vrijednost odnesene opreme procijenjena je na 10 milijuna eura, dok je ukupna šteta na zgradi aerodroma dubrovačke Zračne luke iznosila oko 25 milijuna eura. No, to danas nije bio predmet prijateljskih razgovora.

Prijatelji

Unatoč nizu neriješenih pitanja, između kojih je granica na Prevlaci gdje je još na snazi privremeno rješenje, Sanader se trudio u svojim izjavama naglašavati kako je naša zemlja veliki prijatelj Crne Gore.

"Nećemo koristiti poziciju članice da bismo prema nekom susjedu možda pokušali osigurati neku bolju poziciju za nas ili riješiti neki svoj, unilateralni problem. To je vrlo jasna pozicija Hrvatske", rekao je Sanader, govoreći o putu Crne Gore prema eurointegracijama u smislu rješenja granice, sasvim jasno aludirajući na Sloveniju.

Pljuska Sanaderu u Tivtu

Svakako na kraju treba naglasiti kako je u vrijeme dok je Sanader u Podgorici najavljivao sve ustupke koje je Hrvatska spremna napraviti prema toj zemlji, vojna parada održavala se u Tivatu. Naime, ondje je uz nazočnost ministra obrane Crne Gore, zajedno s predstavnicima Vojske te zemlje ispratio školski brod Jadran. Inače jedrenjak kojeg su Crnogorci oteli 1991. godine, a Hrvatska je već podnijela nalog i pokrenula proceduru da se i vrati.

Isto tako razgovori na visokoj razini nisu uključivali i razgovor s predstavnicima ministarstva pravosuđa oko izručenje oficira JNA Ilije Brčića, pravomoćno osuđenog u našoj zemlji. Crna Gora, a i sam Brčić nedavno su obećali kako su spremni na ponovno suđenje u Hrvatskoj, no ništa nije rješeno.

Ilko Ćimić
Foto: Arhiva

Pročitajte više