Sanader u Njemačkoj komentirao slučaj Gotovina

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u utorak je u zapadnonjemačkom gradu Guetersloheu rekao kako Hrvatska ne može biti talac jedne osobe te da odbjegli haški optuženik general Ante Gotovina svoj problem treba rješavati u Den Haagu.

Sanader je u Bertelsmanovoj zakladi u Guetersloheu održao predavanje na temu "Hrvatska na putu u Europsku uniju".

"Hrvatska ne može biti talac nikoga pa ni generala Gotovine. On svoj slučaj mora riješiti pred Haškim tribunalom", rekao je hrvatski premijer.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izrazila je u ponedjeljak u Luxembourgu uvjerenje da će hrvatske vlasti do kraja studenoga locirati generala Gotovinu, te je izrazila "veliko razočaranje" što on nije uhićen još prije ljeta.

"Nadam se da će Hrvatska to učiniti prije kraja sljedećeg mjeseca, jer ću 23. studenoga podnijeti izviješće Vijeću sigurnosti UN-a. To je vrlo važan krajnji rok za hrvatsku Vladu", rekla je haška tužiteljica.

Sanader je također u svom govoru okupljenim predstavnicima gospodarskog i političkog života vestfalijske regije predstavio hrvatske smjernice i izglede na putu u punopravno članstvo u Europsku uniju.

Sanader je, krećući od pretpostavke da bi pregovori o punopravnom članstvu mogli započeti početkom sljedeće godine, predvidio da bi oni mogli potrajati do proljeća 2007. Za Hrvatsku, osim kopenhaških kriterija, postoje i još tri uvjeta koji moraju biti ispunjeni a to su suradnja s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica te reforma pravosuđa, naglasio je Sanader.

U usporedbi s ostalim mogućim kandidatima za ulazak u Europsku uniju, Bugarskom, Rumunjskom i Turskom Sanader je izjavio da procesi približavanja tih zemalja teku neovisno od puta na kojem se nalazi Hrvatska.

Hrvatski premijer je još jednom naglasio ulogu Hrvatske kao ogledne države u regiji i kao mogući model na putu u Europsku uniju za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru.

Sanader je izrazio želju da Hrvatska postane odskočna daska za investitore koji žele svoje poslovanje proširiti i na ostatak sjeveroistočne Europe.

Mi se ulaskom u EU ne želimo odcijepiti od regije nego poslužiti kao njezin most prema Europi, dodao je Sanader.

Glede pomirenja u regiji hrvatski premijer je naglasio da bi njemačko-francusko pomirenje moglo poslužiti i kao model za hrvatsko?srpsko pomirenje.

Sanader je okupljenim gospodarstvenicima predstavio i model "One stop shopa", agencije koja bi stranim ulagačima brzim pribavljanjem potrebnih dokumenata olakšala investicije u Hrvatskoj. Ovaj projekt bi, kako je najavio Sanader, hrvatska Vlada trebala prihvatiti na svojoj sjednici krajem tjedna. On je istaknuo i povoljan gospodarski razvoj Hrvatske u ovoj godini što se posebice odnosi na uspješnu turističku sezonu, pad nezaposlenosti te naznake poboljšanja trendova trgovinske razmjene.

Ivo Sanader je u Guetersloheu boravio kao gost Bertelsmanove zaklade koja se bavi promoviranjem demokracije i tržišnog gospodarstva u tranzicijskim zemljama.

Pročitajte više