Sanader: U ovom trenutku ne razmišljam o Žužulovoj smjeni

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak da u ovom trenutku ne razmišlja o smjeni ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, ali da se prati razvoj događaja i provjeravaju informacije te da će se sukladno tome donijeti odluka.

"Po informacijama koje u ovom trenutku imam, ne razmišljam o tome, ali dakako, da ćemo pratiti razvoj događaja, da ćemo provjeriti sve nove informacije koje dolaze i da ćemo sukladno tome odlučiti", odgovorio je premijer Sanader na pitanje razmišlja li o smjeni ministra Žužula zbog mogućnosti da se nalazi u sukobu interesa.

"Želim reći da je meni kao predsjedniku Vlade i predsjedniku stranke, a vjerujem i svakom hrvatskom građaninu u interesu puna istina oko te cijele stvari. Treba dati priliku svima, a prije svega ministru Žužulu da iznesu punu istinu na vidjelo", rekao je hrvatski premijer.

"Do jučer, do aktualnog prijepodneva u Saboru, kada sam vrlo jasno rekao ne na zahtjeve saborskog zastupnika Antona Kapraljevića stanje stvari je bilo takvo, a što će se dogoditi u idućih nekoliko dana, budu li stvari išle u drugačijem smjeru onda ćemo sigurno razmisliti o konzvekvencama jer je na meni prije svega najveća odgovornost. Ja inzistiram da svaki hrvatski dužnosnik, svatko tko se želi baviti politikom apsolutno poštuje naš stranački kodeks, koji smo donijeli prije izbora, i sve drugo što se smatra dobrim demokratskim standardima", rekao je Sanader.

Hrvatski mediji i oporbeni političari u posljednja su dva dana objavljivali podatke prema kojima je Žužul bio u sukobu interesa u aferi Imostroj.

Naime, kako je u ponedjeljak objavio Index.hr, u siječnju ove godine ministrova supruga Tatjana Žužul sklopila je ugovor o prodaji poslovnih udjela u poduzeću MTS s vlasnikom Karin univerzal inženjeringa Ivanom Karinom. Prema tom ugovoru, Karin je trebao isplatiti Žužulovoj supruzi 500 tisuća kuna za 50 posto udjela u MTS-u. U lipnju Karin kupuje za 6,3 milijuna kuna poduzeće u stečaju Imostroj, kojemu u rujnu Vlada otpisuje 6,24 milijuna kuna duga.

Miomir Žužul je u srijedu odbacio tvrdnje da je bio u sukobu interesa kada je Vlada donosila odluku o otpisu duga Imostroju. Žužul je izjavio da je ugovor raskinut te da, s obzirom na to da nije realiziran, nije nikada bilo izvršeno nikakvo plaćanje. Dodao je da svi koji tvrde suprotno, to moraju i dokazati.

Međutim, hrvatski su mediji već u četvrtak objavili dokumente po kojima je između dviju spomenutih tvrtki bilo ukupno pet transakcija, vrijednih 143.000 kuna, zbog čega su čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka zatražili Žužulovu ostavku.

Pročitajte više