Sanader u povodu 5. godišnjice Tuđmanove smrti

U POVODU pete godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, sadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader istaknuo je kako je dr. Tuđman "velikan hrvatskog naroda, čije će djelo biti upisano zlatnim slovima u hrvatsku povijest".

Predsjednik Tuđman je prije 15 godina, još 1989., osnivajući Hrvatsku demokratsku zajednicu, pozvao na projekt osamostaljenja Hrvatske i ima neprijeporno velike povijesne zasluge za hrvatsku samostalnost, naglasio je Sanader u prigodnoj izjavi.

Naglasio je kako je Franjo Tuđman bio ključni čovjek, kao predsjednik države, u ostvarenju svih najvažnijih političkih ciljeva - samostalnosti Hrvatske, međunarodnom priznanju, obrani Hrvatske od srpske agresije i stvaranju snažne obrambene sile koja je 1995. veličanstvenim operacijama "Bljesak" i "Oluja" oslobodila Hrvatsku.

Sanader je rekao kako je predsjednik Tuđman odigrao i izuzetno veliku ulogu u afirmaciji Republike Hrvatske u inozemstvu, te je pod njegovim vodstvom Hrvatska ušla u Ujedinjene narode, Vijeće Europe, Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te Srednjoeuropsku inicijativu (SEI).

"Također obnova nakon oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija velikim je dijelom završena u njegovu razdoblju", rekao je Sanader uoči sutrašnje 5. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

U povodu toga sutra će u Staroj gradskoj vijećnici biti održana komemoracija s početkom u 10,30 sati. Prije toga će članovi Predsjedništva HDZ-a položiti vijenac na grob Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Bit će služena i misa zadušnica za dr. Franju Tuđmana u crkvi sv. Marka, s početkom u 13 sati, a predvodit će ju vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.,

Pročitajte više