Sanader: Uredba slovenske vlade je ništavna

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u petak je jučerašnju uredbu slovenske vlade o određivanju područja ribolovnog mora ocijenio ništavnom i založio se da se pitanje razgraničenja riješi pred jednim od međunarodnih pravnih tijela kvalificiranih za ta pitanja.

Sanader je novinarima na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća najavio da će Ministarstvo vanjskih poslova Sloveniji danas poslati oštru prosvjednu notu, u kojoj će tu državu pozvati da "ako želi riješiti pitanje naslijeđeno iz bivše Jugoslavije, konačno pristane da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo".

Naglasio je da razgraničenje i dalje ostaje na crti sredine u Savudrijskoj vali, te da će svatko u hrvatskim teritorijalnim vodama i dalje morati poštivati hrvatske zakone.

Upitan misli li da su hrvatsko-slovenski odnosi na najnižoj razini do sada, Sanader je kazao kako tu nije riječ o odnosima dviju država, nego o "dokazu više da se to pitanje mora riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom".

Ocijenio je i da "jednostrani potezi svjedoče samo o nervozi", te naglasio da će pred međunarodno pravosudno tijelo Hrvatska izići sa snažnim argumentima.

"Neki se u Sloveniji toga pribojavaju", dodao je.

Na pitanje hoće li se Hrvatska povesti za slovenskim primjerom i susjednu državu "tužiti" tijelima EU, Sanader je odgovorio, "Mi nismo nikakve tužibabe, ali znat ćemo zaštititi svoje interese".

Izvijestio je da je Hrvatska još jučer obavijestila Europsku komisiju o potezu slovenske vlade, te podsjetio da je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn na posljednjem sastanku s hrvatskim vlastima, 19. prosinca, potvrdio da to nije europsko, nego bilateralno pitanje dviju država.

Odluku slovenske vlade ništavnom smatra i predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan, koji je naglasio kako se Slovenija ne može pozivati na parafirani sporazum "Račan-Drnovšek" iz 2002., koji nikad nije stupio na snagu, budući da ga je Sabor odbio ratificirati.

Podsjetio je da je, kao hrvatski premijer, tadašnjeg slovenskog kolegu Janeza Drnovšeka izvijestio da "nije uspio pokušaj da se bilateralni problemi cjelovito riješe".

Založio se da dvije države "pokušaju još razgovarati, ali bez ucjena" ili da se ide na međunarodnu arbitražu.

"Izgleda da se toga Slovenci boje, ali odgovornost za to je na slovenskim političarima", kazao je Račan, upozoravajući da "prepucavanja štete i Sloveniji i Hrvatskoj".

"Oduvijek sam znao za slovenske ambicije. Njihova frustracija teško ide prema sjeveru i zapadu, lakše im je prema istoku i Hrvatskoj", rekao je Račan.

Podsjetio je da u EU ima i drugih zemalja s neriješenim graničnim sporovima, ali da "te zemlje ne dramatiziraju, pa se valja upitati zašto to rade Slovenci".

Hrvatska uputila oštru prosvjednu notu Sloveniji zbog ribolovnog područja

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je u petak slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u kojoj ističe kako Uredbu u potpunosti odbacuje smatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom.



U prosvjednoj noti MVPEI ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske.

"Uredba o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u izravnoj je suprotnosti s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora", naglašava se u noti i dodaje da je posve neprihvatljivo da slovenska strana, kroz ovakvu uredbu pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se navodno slovensko teritorijalno more proteže od hrvatskog kopna (Rta Savudrije).

MVPEI ističe kako je Uredba u izravnoj suprotnosti sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima, na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade. Uredba je, konačno, protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija.

Bivši slovenski ministar prometa kritično o proglašenju "ribolovnog područja"

Bivši slovenski ministar prometa, a sada oporbeni zastupnik u parlamentu, Marko Pavliha u petak je kritično komentirao odluku slovenske vlade o proglašenju Savudrijske vale slovenskim ribolovnim područjem nazvavši je demonstracijom snage koja bi mogla imati tragične posljedice.


"Uredba se može shvatiti kao reakcija na sličan hrvatski pravilnik, ali se bojim da bi ovakvo napinjanje mišića, nastavi li se i u ljetnoj sezoni, moglo imati tragične posljedice", rekao je u petak na konferenciji za novinare Marko Pavliha, zastupnik u parlamentu oporbenih liberalnih demokrata (LDS) i ministar prometa u bivšoj vladi premijera Antona Ropa.

Pavliha se kritično osvrnuo i na ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kazavši kako se ne bavi u dovoljnoj mjeri odnosima s Hrvatskom. Pozvao je Rupela da se više posveti odnosima s Hrvatskom, dodajući da bi za rješavanje otvorenih pitanja ministar Rupel trebao ojačati kontakte sa svojom hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović.

Bivši slovenski ministar prometa također je izjavio da je uredba slovenske vlade kojom je cijeli zaljev proglašen slovenskim ribolovnim područjem "na staklenim nogama" jer status zaljeva još nije definiran, te je podsjetio da čak ni tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan na kojega se slovenska strana često poziva nije predviđao da cijeli zaljev pripadne Sloveniji, pa je proglašenje cijelog zaljeva slovenskim unutarnjim vodama upitno i sa stajališta međunarodnog prava.

Zato bez adekvatnog sporazuma s Hrvatskom govoriti o Piranskom zaljevu kao unutarnjim slovenskim vodama predstavlja jednostrani akt u suprotnosti s međunarodnim pravom, ocijenio je završno Pavliha.


Pročitajte više