Sanader uspješnim ocjenjuje nastup u UN-u

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u četvrtak je, u razgovoru s hrvatskim novinarima, uspješnim ocijenio nastup na 59. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku i naglasio da je zasjedanje iskorišteno i za niz bilateralnih susreta, promociju Hrvatske i učvršćivanje njezina međunarodnog položaja.

Sanader je u srijedu kao prvi hrvatski premijer nastupio pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku i u govoru uz ostalo obrazložio

kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009.

Premijer Sanader je rekao novinarima da je nedavni boravak hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula na summitu nesvrstanih bio dobar potez i da je na skupu dobio obećanje niza zemalja da će podržati hrvatsku kandidaturu za Vijeće sigurnosti.

Premijer je novinarima spomenuo niz bilateralnih susreta koje je imao na rubu zasjedanja Opće skupštine a posebice je govorio o susretima s portugalskim premijerom Pedrom Miguelom de Santana Lopesom i kanadskim premijerom Paulom Martinom.

Razgovore je ocijenio iznimno dobrim.

S Martinom je uz ostalo razgovarao o kanadskim vizama za hrvatske državljane i zamolio ga da se pojednostavi procedura koja stvara probleme posebice s pitanjima o vojnoj prošlosti koja se nalaze u obrascima.

Sanader je kazao kako je naglasak u razgovoru bio na gospodarskoj suradnji Kanade i Hrvatske. Rekao je da će se već u nedjelju u Pittsburghu, kamo ide na proslavu 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ), susresti s nekoliko hrvatskih i kanadskih poduzetnika.

Rekao je da se veseli posjetu jer je HBZ jedna od najutjecajnijih hrvatskih organizacija u cijelom svijetu, a ne samo u Americi.

Pročitajte više