Sanader: Vlada nema razloga štititi bilo koga

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade i HDZa Ivo Sanader kazao je danas u Puli kako je njemu kao premijeru, Vladi i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti u interesu puna istina o slučaju ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, ali i u svim drugim slučajevima mogućeg sukoba interesa.

"Vlada nema niti jedan razlog da bilo koga štiti. Ukoliko se u bilo kojem slučaju dokaže potreba da netko treba snositi konsekvence bit ću prvi koji će to učiniti," kazao je Sanader danas, govoreći na drugom Saboru HDZ-a 8. izborne jedinice.

Kazao je kako je u interesu svih puna istina i o "eklatantnim slučajevima" mogućeg sukoba interesa, poput slučaja s tvrtkom bivšeg ministra koju je prepisao na svoju suprugu tvrdeći pritom kako tvrtka nije njegova te kako može dobiti poslove koje daje njegovo Ministarstvo za autocestu". Ujedno, dodao je Sanader, bivši predsjednik Sabora također je tvrdio kako on nije vlasnik svoje firme nego da ima svega 23 posto vlasništva, a upravo je ova tvrtka, po riječima Sanadera, dobivala nadzor nad izgradnjom projekata koje su vodile između ostalog Čačićeve tvrtke.

"Stoga neka svatko najprije pomete u svom dvorištu," poručio je premijer Sanader izrazivši očekivanja kako će državni odvjetnik u vrlo kratkom roku izaći u javnost s činjenicama.

"Svima bi trebalo biti u interesu da se sve ovo što prije završi i da konačno zatvorimo ovo poglavlje", naglasio je Sanader.

Osvrnuvši se na poziciju Hrvatske u Europi ustvrdio je kako je došao trenutak kada Hrvatska "ne može biti pred vratima dvorane, već mora biti za stolom gdje se odlučuje o zajedničkoj europskoj budućnosti".

Govoreći o HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor, Sanader je kazao kako je taj izbor za HDZ bio iznimno dobar jer će ona, smatra on, znati zastupati i promicati hrvatske nacionalne interese.

Uostalom, dodao je, posljednja anketa koju je proveo HDZ govori u prilog ovoj tezi jer su rezultati na pitanje koliko će birača drugih stranaka poduprijeti Jadranku Kosor iznad očekivanja. Shodno tim rezultatima, potporu će imati i od pojedinih članova SDP-a i IDS-a, ocijenio je Sanader.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor u svom obraćanju skupu izrazila je vjeru u konačnu pobjedu.

Potpredsjednik Vlade i HDZ-a Andrija Hebrang uvjeren je kako će aktualni predsjednik Mesić predati mandat Jadranki Kosor jer je nju, kako je rekao "ljepše slušati i gledati". Pritom je Hebrang siguran kako "Kosor za razliku od Mesića neće zaboraviti tko je bio agresor na hrvatsku državu kao ni to da hrvatski branitelji nisu bili ratni profiteri već osloboditelji zemlje".

"Najveća Mesićeva pogreška je bila ona kada se ponovno odlučio kandidirati, ali će zbog nje odletjeti s Pantovčaka", smatra Hebrang.

Predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks izrazio je zadovoljstvo što će se dosadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću "ostvariti želja da konačne postane građanin".

Pročitajte više