Sanader voli neprijavljene satove, a Jarnjak vikendice?

NEDAVNE afere prozvanih HDZ-ovaca Ive Sanadera i Jadranke Kosor za koje se sumnjalo da su u sukobu interesa nisu imali posve nikakve posljedice ni pouke, kako za njih, tako ni za njihove kolege.

Nadležno Povjerenstvo odlučilo je da Sanader nije u sukobu interesa, dok se Kosorica nakon Mesićeve optužbe "da je protuzakonito došla do vojnog stana u Zagrebu, kojega je platila 15 puta manje od njegove realne cijene" izvukla samo s pokojim prijekornim pogledom zbog, smatraju neki, upitne etičnosti njezina postupka (u njezinom je stanu, naime, prije njezina useljenja živjelo dvoje maloljetne djece umirovljenog pukovnika JNA, pri čemu je Kosoričino ministarstvo iste tvrdnje odbacilo, uz obrazloženje da "o takvom slučaju dopredsjednici Kosor ništa nije bilo poznato").

O aferama se pisalo neko vrijeme, nakon čega je cijela stvar dovedena do apsurda, pa su se neki političari počeli nabacivati i ciničnim komentarima poput treba li možda u imovinskoj kartici navesti i posjedovanje samostojećih čarapa.

Ovaj put se o imovinsku karticu ogriješio, kako se čini, glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Informaciju da je Jarnjak u kampu Punta Križa, smještenom na krajnjem južnom dijelu otoka Cresa, kupio vikendicu te više zemljišta nego je to navedeno u njegovoj imovinskoj kartici, nismo uspjeli provjeriti kod njega osobno, budući da nam je glavni tajnik HDZ-a na upit o tome samo potvrdio da je zemljište od 550 kvadratnim metara, inače navedeno u imovinskoj kartici, zemljište koje posjeduje u kampu Punta Križa, dok nam na spomen da imamo informaciju o tome da se ipak radi o nešto većem zemljištu nego je navedeno u kartici, Jarnjak savjetuje da "uzmemo metar, pa odemo mjeriti", te spušta slušalicu.

Za zemljište koje Jarnjak posjeduje u kampu Punta Križa u imovinskoj je kartici navedeno da se radi o površini od 550 kvadratnih metara, dok iz povjerljivih izvora doznajemo da se radi o 659 kvadratnih metara (omjer Jarnjakova udjela u istome je 1/4, ostali udjeli pripadaju njegovoj supruzi Amaliji, te sinu Igoru i kćeri Idi), no to navodno nije i jedino zemljište koje je Jarnjak tamo kupio. Kako se priča po Cresu, od prošle godine Jarnjak je u tom mjestu navodno vlasnik i vikendice, kao i veće površine zemljišta nego je to ono navedeno u kartici.

U imovinskoj kartici, također, nije navedeno gdje se nalazi sporno zemljište. Od nekretnina spomenuta je obiteljska kuća koju posjeduje u Bestovju (koje je navedeno kao njegovo prebivalište), dok se za drugu nekretninu, zemljište od 550 kvadratnih metara, ne navodi lokacija. Piše tek kako se radi o nekretnini, odnosno zemljištu od 550 metara kvadratnih te omjeru njegova vlasništva od 1/4. To je jedino zemljište koje je, prema informacijama kojima je Jarnjak ispunio svoju imovinsku karticu, u njegovu posjedu.

Od pokretnina koje glavni tajnik HDZ-a navodi u imovinskoj kartici, tu su osobni automobil Mazda 323, osobni automobil Citroen Berlingo, gliser (4,93 metra), kamp prikolica i motocikl Vespa. Prema kartici, Jarnjak ima i svoj udio u trgovačkom društvu TEP u Zagrebu (nominalna vrijednost 73 tisuće kuna), uz napomenu kako su dionice u TEP-u trenutačno bez stvarne vrijednosti "jer tvrtka loše posluje". Jarnjak je i član Nadzornog odbora trgovačkog društva JANAF, za kojega ne prima, kako piše u kartici, nikakvu naknadu.

Ako je suditi prema tome da je Sanader aferu "skupocjenih satova" zaključio time da je, kada se na zahtjev Povjerenstva morao očitovati o navodima da je javnosti zatajio kolekciju skupocjenih ručnih satova, u dopuni svoje imovinske kartice naveo da posjeduje "ostale pokretnine" u vrijednosti od milijun i pol kuna, pri čemu je uz dopunu iste priložio kopiju svoje izjave iz 2005. godine, a u kojoj je naveo kako je "svu imovinu zaradio radom u inozemstvu", ni za Jarnjaka ne bi trebalo biti problema. U njegovoj kartici, naime, već piše da je svu imovinu stekao "svojim radom i kupnjom na kredit", što bi, kako se pokazalo na dosadašnjim primjerima, mogla biti potpuno prihvatljiva garancija da se ne radi o sukobu interesa ili neputpuno ispunjenoj imovinskoj kartici.

Branka Suvajac
Foto: Mape

Pročitajte više