Sanader za New Europe: Hvala Bogu, kod nas nema krize

"HVALA Bogu, Hrvatska nije zahvaćena globalnom financijskom krizom. Mi smo mala ekonomija u odnosu na velike europske zemlje, ali to ne znači da smo izvan tokova svjetske ekonomske krize. Odnosno nismo u financijskoj nego ekonomskoj krizi koja bi se mogla odraziti na Hrvatsku. Trenutno se borimo da očuvamo zaposlenja, no mislim kako će se financijska kriza odraziti na bankarski sektor", kazao je premijer Ivo Sanader u velikom razgovoru za tjednik New Europe, koji je na naslovnici predstavio razgovor s premijerom Sanaderom. 

"Naravno, slijedi referendum"

Također, Sanader je govorio i o odnosima sa SAD-om, a bilateralne odnose sa službenim Washingtonom ocijenio je odličnima. Kao dokaz spomenuo je i činjenicu kako je upravo SAD prvi pružio potporu za ulazak Hrvatske u NATO.

"Europska komisija stavila je pred nas vrlo prihvatljiv rok za okončanje pristupnih pregovora do 2009. godine. No, naravno, do ulaska Hrvatske u EU trebat će pričekati i ratifikaciju u parlamentima. Nakon svega slijedi i referendum o ulasku Hrvatske u europsku obitelj. No, što se pregovora tiče, očekujem kako će oni završiti 2009. godine", kazao je Sanader u razgovoru za taj tjednik.

Hrvatska odlučna

Naravno, nezaobilazno pitanje novinara bilo je vezano uz korupciju i to ne samo u Hrvatskoj nego i u jugoistočnoj Europi, međutim Sanader je više puta naglasio kako je Hrvatska na pravom putu ka konačnom obračunu s korupcijom.

"Moja vlada je odlučna i određena prema tom problemu te je i više nego spremna za borbu protiv korupcije", rekao je Sanader dodajući kako su neke mjere u borbi protiv korupcije već realizirane, međutim trebat će još napora kako bi se riješio problem.

Na čelu borbe sa somalijskim piratima

Sanader se ovih dana pojavljuje i u ostalim svjetskim medijima, jer će se danas naći na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda gdje ovog mjeseca predsjeda Hrvatska. Naime, danas se održava ministarska sjednica Vijeća sigurnosti i raspravljat će se o situaciji na Bliskom Istoku, a bit će riječi i o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, kao i o američkom nacrtu rezolucije protiv somalijskih pirata kojom bi se omogućila "sva potrebna sredstva" protiv pirata uključujući i potragu na kopnu.

Sjednice Vijeća sigurnosti UN-a održat će se pod predsjedanjem premijera Ive Sanadera koji će se prvo prigodnim govorom obratiti sudionicima, među kojima će biti: glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Rice, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Sanader boravi u New Yorku još od proteklog vikenda, a osim susreta s hrvatskom dijasporom već je obavio i razgovor s britanskim ministrom vanjskih poslova Milibandom, s kojim je razgovarao o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

I.Ć.
Foto: New Europe

Pročitajte više