Sanader za skopski "Utrinski vesnik": Hrvatska spremna za EU do 2007.

DO 2007. godine Hrvatska će biti spremna za punopravno članstvo u EU, što znači da će do tog vremena provesti sve poduzete reforme, a datum ulaska ovisi o odluci Unije, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u razgovoru za makedonski dnevni list "Utrinski vesnik" od ponedjeljka uoči svog današnjeg posjeta Makedoniji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će do tog datuma ispuniti sve institucionalne i zakonske preduvjete koje prethode članstvu, a sam datum ulaska ovisit će o odluci EU-a odnosno svih njenih članica

Govoreći o pripremama za pregovore s Unijom, hrvatski premijer istaknuo je da će glavni pregovarački tim biti imenovan tijekom sljedećih 10 dana. Polazna točka je činjenica da će članstvo u EU Hrvatskoj donijeti niz prednosti, rekao je Sanader dodajući kako ne očekuje veće teškoće u pregovorima iako ima i pitanja kao što je poljoprivreda, koja traže veći angažman i napore.

Na pitanje o razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta, hrvatski premijer ističe da hrvatska vlada ima program na osnovu kojega je već do sada izrađeno 477 projekata za mala i srednja poduzeća u svim dijelovima zemlje. Tim projektom Vlada kao partner lokalne samouprave subvencionirat će s 50 posto sredstava troškove za otvaranje ovih radnih mjesta. Ove godine broj nezaposlenih smanjit će se za 21.000 u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rekao je Sanader dodajući kako su ekonomski potencijali Hrvatske veliki te kako će ih hrvatska Vlada znati iskoristiti.

Premijer Sanader najavio je za danas i dolazak hrvatskih gospodarstvenika u Skoplje, a u pogledu odnosa s Makedonijom posebice je istaknuo važnost produbljivanja gospodarske suradnje kao i hrvatsko iskustvo

na putu prema eurointegracijama koje će biti preneseno makedonskim dužnosnicima.

U svojim javnim nastupima na mnogim bilateralnim susretima i forumima u Europi često ističem da karta Europe ne može biti potpuna bez svih zemalja u regiji, dodao je Sanader istaknuvši da Makedonija na svom putu u Europu može računati na potpunu podršku Hrvatske.

Pročitajte više