Sanadera optužuje bivši šef financija Hypo banke!

"IVO SANADER bio je Kultererov čovjek", ispričao je u petak navečer austrijskim novinarima novi krunski svjedok u aferi Hypo. Intervju s njim objavljen je na austrijskoj televiziji ORF, ali identitet čovjeka zbog kojeg bi bivši hrvatski premijer mogao završiti iza rešetaka nije otkriven.

No, njegovim bivšim kolegama nije trebalo dugo da mu uđu u trag pa je u austrijskom tisku danas objavljeno i ime krunskog svjedoka na čijem će se iskazu graditi dobar dio slučaja tužiteljstva u aferi Hypo! Radi se o Christianu Rauscheru, bivšem šefu Hypova Odjela za financije koji je u koruškoj banci radiop od 1999. do 2005. godine.

Podsjećamo, Raucher je u svo iskazu kazao da je novac iz Hrvatske  posebnim zrakoplovom stizao u Klagenfurt, a od tamo je dalje slan u Lichtenstein. Direktno je optužio Ivu Sanadera i Vladimira Zagorca da su sudjelovali u malverzacijama. Prema njegovim riječima, svakom polijetanju iz Klagenfurta nazočio bi jedan od predsjednika uprave banke, a neizostavan je bio i "kovčeg s novcem". Günter Striedinger odmah je nakon emisije demantirao svoje sudjelovanje u prijevozu novca.

Usto, svjedok je iznio i tvrdnje o bankovnom poslovanje dvorca Freyenthurn u blizini Klagenfurta, koji je Hypo navodno naslijedio nakon propasti jedne tvrtke. Upravo je u tom dvorcu, navodno bio trezor iz kojeg se isplaćivao novac "klijentima iz Hrvatske i Italije".

Sanader i Kutle tvrde da nemaju veze s aferom

Striedinger je, podsjećamo, još ranije u izjavi za austrijske medije demantirao da uopće poznaje Zagorca. "Nikad nisam s njim poslovao", rekao je Striedinger. Ivo Sanader također kaže kako nema nikakve veze s aferom Hypo. Bivši premijer tvrdi kako je DORH odbacio optužbe protiv njega još dok je bio šef oporbe. No, Bajić tvrdi da optužbi protiv Sanadera nikad nije ni bilo pa ih nije trebalo ni odbacivati!

Sanader je, podsjećamo, s aferom Hypo prvi put povezan još 2003. godine, kad je Feral Tribune objavio da je prvi čovjek HDZ-a namjestio kredit Miroslavu Kutli i za to pokupio proviziju od 800.000 njemačkih maraka, što su demantirali i Kutle i Sanader, a slučaj je završio na dnu ladice Mladena Bajića. Ponovo je aktualiziran tek nakon što se afera Hypo počela raspletati u Austriji, odnosno nakon što je Sanader pobjegao iz Banskih dvora i tako izgubio dobar dio političke zaštite koju je ranije uživao.

Pročitajte više