Santini: Bilo bi dobro za Hrvatsku da Todorić kupi Mercator

MINISTAR gospodarstva Đuro Popijač najavio je u razgovoru za HTV da će Vlada učiniti sve kako bi pomogla Agrokoru u kupovini 23 posto dionica Mercatora. "Apsolutno. Podupiremo svaku hrvatsku gospodarsku inicijativu, pogotovo ovakve razine. Ako je potrebna naša pomoć, mi ćemo to učiniti", izjavio je Popijač.

Ministrova poruka dolazi nakon prilično neprijateljskog stava slovenske vlade na Todorićevu namjeru kupovine Mercatorova udjela. Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je ironičnom izjavom "znamo mi kako Agrokor posluje", odaslao poruku da će Todoriću golema zapreka biti baš politika. Ekonomski analitičar Guste Santini tvrdi da je to očekivana reakcija slovenske strane.

"Strateški interes Hrvatske je kupovina Mercatora, Slovenija bi kupila Konzum, a srpska Delta bi kupila jedne i druge. Tko otkupi tržišne kanale, vladat će ovim podnebljem", kaže Santini za Index.

Hrvatska među tri spomenute države, nastavlja,  ima političku elitu s najmanje smisla za tzv. ekonomski patriotizam. Santinijeva teorija je da ekonomska politika uvijek mora biti nacionalistička, a Popijačevu izjavu kako će učiniti sve da pomogne Agrokoru naziva demagogijom.

"Njegove su riječi bez sadržaja. Kod ovakvih slučajeva bi Agrokoru diskretno trebalo dati do znanja da će država imati razumijevanja za njihove likvidne poteškoće narednu  godinu do dvije, ako uspiju u kupovini udjela u Mercatoru", zaključuje Santini.

Pročitajte više