Šarinić: Milošević je bio "do grla umješan" u rat u Hrvatskoj

SVJEDOK optužbe Hrvoje Šarinić u četvrtak je, u nastavku iskaza na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), rekao optuženom da je bio "umješan do grla" u rat u Hrvatskoj.

"Vi ste bili umješani do grla. Vodstvo u Kninu nije moglo ništa učiniti dok nije dobilo zeleno svjetlo od vas", rekao je Šarinić, predstojnik ureda pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana tijekom 90-ih i jedan od njegovih najbližih suradnika. Šarinić je razdoblju od 1993. do 1995. godine predvodio je tajne diplomatske napore Hrvatske da izravnim pregovorima s Miloševićem ubrza rješenje problema okupiranih teritorija i normalizira odnose sa Srbijom. U svom je iskazu ponudio niz za optužbu značajnih neposrednih dokaza da je Milošević kontrolirao vodstvo Srba u Hrvatskoj i BiH, kao i da je s Tuđmanom razgovarao o podjeli Bosne.

Nakon što je glavni iskaz u četvrtak dovršio na zatvorenoj sjednici, Šarinića je ispitivao Milošević pri čemu je došlo do oštre rasprave optuženog i svjedoka oko niza pitanja - od uzroka raspada SFRJ, projekta velike Srbije, balvan-revolucije, rata i okupacije, do oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995. godine

Šarinić je odbacio Miloševićeve pokušajeg da odgovornost za pobunu Srba i rat u Hrvatskoj pripiše potezima hrvatskog vodstva, kao i sugestije da je kod oslobađanja okupiranih teritorija 1995. planski izvršeno etničko čišćenje Srba.

Na tvrdnju optuženog da je za raspad SFRJ kriva nelegalna secesija Slovenije i Hrvatske uz pomoć Njemačke i Vatikana, Šarinić je odgovorio da je uzrok raspada bio projekt velike Srbije.

"Velika Srbija nikada nije bila naša politika, odakle vam to?", pitao je Milošević. Šarinić mu je odgovorio da je "to povijesni proces od Načertanija do Memoranduma SANU". "Vi ste stajali iza balvan-revolucije i okupacije trećine teritorija Hrvatske", rekao je optuženom što je Milošević odbacio, tvrdeći da Srbija nije imala teritorijalnih pretenzija prema RH.

Milošević je citirao i transkripte sa sjednica VONS-a iz 90-tih, sugerirajući da je hrvatski vrh planirao etničko čišćenje Srba. "Vi aludirate na genocid što je neprihvatljivo. Hrvatska u tim dramatičkim trenucima nije išla za tim da Srbi odlaze. Planove za evakuaciju srpskog stanovništva je sačinilo lokalno srpsko vodstvo još krajem 1993.", rekao je Šarinić. "Ne zaboravimo da je to bila agresija na RH, da se sve zbivalo na njezinom teritoriju, nikada ni na jednom četvornom metru Srbije", dodao je.

Milošević je posebno inzistirao na podacima iz tih transkripata koji govore da je insceniran incident koji je prethodio akciji Bljesak 1. svibnja 1995., no Šarinić je rekao da je to bila "stvar vojne taktike", ali da je to bila "legitimna akcija oslobađanja".

Optuženi je naglašavao svoja nastojanja da se postigne mirovni sporazum između Knina i Zagreba, a Šarinić je rekao da je hrvatska strana nakon postizanja sporazuma "svaki put u svemu bila izigrana" zbog čega je na kraju pribjegla vojnom rešenju.

Šarinić je optuženom dao za pravo samo kod tvrdnje da on nema ništa s napadom na Dubrovnik. "Ne vjerujem da ste vi to osobno organizirali, ali ste za napad znali", reko je Šarinić, dodajući da misli da je iza napada stajao general Blagoje Adžić, tada zapovjednik glavnog stožera JNA.

Optužba je u spis dokaza uvela i dvije Šarinićeve pisane izjave.

Pročitajte više