Sarkozy namjerava 2006. iz Francuske protjerati 25.000 ilegalnih imigranata

FRANCUSKI ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy namjerava iduće godine iz Francuske protjerati 25.000 ilegalnih imigranata, piše francuski tisak.

Sarkozy je na javnom saslušanju pred senatskim odborom za ilegalnu imigraciju u utorak iznio glavne crte svojeg prijedloga zakona o imigraciji u kojem se zauzima za odabranu imigraciju umjesto nametnute. Prijedlog zakona parlamentu će biti predstavljen početkom iduće godine.

"Francuska više ne želi one koje nitko u svijetu ne želi", rekao je Sarkozy, a prenosi Le Monde.

Sarkozy je kazao da je za iduću godinu određen cilj od 25.000 ilegalnih imigranata koje bi trebalo protjerati iz zemlje.

Napomenuo je da broj protjeranih imigranata svake godine kontinuirano raste - 2003. protjerano ih je bilo 12.000, prošle godine 15.000, a ove godine ta će brojka prijeći 20.000.

Sarkozy ne želi da školovanje djece postane novi izvor ilegalne imigracije i podržava protjerivanje ilegalnih imigrantskih obitelji s djecom koja se školuju u Francuskoj po završetku školske godine, a najavio je i da će borba protiv iskorištavanja ilegalnih radnika također postati prioritet.

Podsjetio je da je već donio odluku po kojoj će poslodavci koji zaposle ilegalne imigrante morati snositi troškove njihova povratka u domovinu koji će se kretati između 5.000 i 10.000 eura.

Procjene da u Francusku godišnje stigne oko 13.000 ilegalnih imigranata, koje je 2004. objavio Nacionalni institut za demografska istraživanja, Sarkozy je ocijenio "očito podcijenjenima".

On smatra da ih se svake godine useli između 80.000 i 100.000, dok njihov ukupan broj, kao i premijer Dominique de Villepin, procjenjuje na između 200.000 i 400.000.

Sarkzoy smatra također da socijalna prava koja u Francuskoj koriste ilegalni imigranti ne bi trebala biti veća nego drugdje u Europi.

"Ilegalni useljenik nema pravo boravka, no ima pravo na pomoć u državnom zdravstvenom sustavu, pravo na školovanje djece i pravo na hitan smještaj", naveo je Sarkozy, koji u tome vidi "paradoks", i dodao da je takav "kvazi-status" jednim dijelom uzrok dolaska ilegalnih imigranata u Francusku.

Potvrdio je da namjerava ukinuti automatsko odobravanje dozvole boravka imigrantima koji su kao ilegalci sklopili brak s francuskim državljanima, a protivi se i odobravanju prava na "okupljanje obitelji" imigrantima koji za to nemaju sredstva niti su za obitelj osigurali smještaj, prenosi Le Monde.

Francuska vlada odlučila je u utorak, u svjetlu nedavnih nemira u francuskim predgrađima, zbog kojih je u zemlji uvedeno izvanredno stanje, pojačati kontrolu imigracije. Predložila je veću kontrolu brakova koji se sklapaju sa stranim državljanima, strože uvjete za pravo na "okupljanje obitelji", te za primanje stranih studenata u zemlju.

U Francuskoj živi između pet i šest milijuna imigranata i oni čine gotovo deset posto stanovništva. Svake godine legalnim putem nastani se oko 170.000 stranaca, najviše zahvaljujući sklapanju brakova s francuskim državljanima i pravu imigranata na "okupljanje obitelji", a nije zanemariv ni broj stranih studenata kojih je u zemlji trenutačno oko 240.000.

Pročitajte više