Sarkozy podržao grčku vladu



FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako Europska unija mora spasiti financijski opterećenu Grčku, jer inače riskira "propast eura", u trenutno u kojemu grčki ministar George Papandreou putuje u Pariz kako bi lobirao za potporu.

"Ako smo stvorili euro, ne možemo dopustiti da jedna od zemalja eurozone propadne. Inače nije imali smisla uvoditi euro. Moramo podržati Grčku, jer se trude", rekao je Sarkozy jučer u Parizu.

Kako pomoći Grčkoj

Vođe EU dosad su se protivili ideji o davanju financijske pomoći Grčkoj i naredili su Grčkoj da sreže svoj proračunski deficit, najveći u EU. Papandreou tvrdi da je potezima koje je povukao proteklih tjedana zaslužio dodatnu pomoć EU, ali njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle jasno je dao do znanja da njegova zemlja "neće ispisati bjanko ček".

Papandreou je na turneji posjeta Berlinu, Washingtonu i Parizu, nakon što je njegova zemlja u petak donijela plan štednje 4,8 milijuna eura. Po rezultatima jedne ankete, grčki glasači podržavaju svog premijera, sa 51,0 prema 47,5 posto, unatoč socijalnim nemirima koji su izbili diljem zemlje.

Sarkozy će se s grčkim premijerom sastati danas u 18 sati.

Europski monetarni fond?

Njemačka kancelarka Angela Merkel već je više puta odbila ideju o financijskom spašavanju Grčke, a istodobno se razmatra kako pomoći toj zemlji. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble rekao je da bi EU trebala osnovati instituciju nalik MMF-u, kako bi spriječila izbijanje nove krize slične grčkoj.

Papandreou je krajem prošlog tjedna najavio paket rezova državne potrošnje i povećavanja poreza s kojima je uspio dobiti dovoljno povjerenja za prodaju pet milijardi eura u državnim obveznicama i tako nakratko smirio krizu.

Ista anketa u kojoj je Papandreou dobio podršku građana nije naklonjena prema mjerama njegove vlade. Blaga većina se ne slaže s mjerama, a čak 86,9 posto ispitanika uvjereno je da će one dovesti do novih socijalnih nemira.

Pročitajte više