Sarkozyju prebjegao glavni ekonomski savjetnik Segolene Royal

NICOLAS SARKOZY i Segolene Royal su jučer počeli prikupljanje glasova nužnih za pobjedu u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, pri čemu je desničarski kandidat stekao vrijednog saveznika u obliku Erica Bessona, bivšeg ekonomskog savjetnika socijalističke kandidatkinje.

Eric Besson, bivši socijalistički zastupnik Nacionalne skupštine, je bio tvorac ekonomskog programa temeljem kojeg se Segolene Royal krajem prošle godine nametnula kao vodeći predsjednički kandidat francuske Socijalističke stranke, a time i potencijalna prva predsjednica Republike Francuske. Međutim, Besson se razočarao kada je Royal tijekom kampanje počela sve više skretati od tog programa, odnosno davati sve nejasnije odgovore na pitanja kako će se suočiti s nezaposlenošću i relativnim padom francuske ekonomije u odnosu na druge vodeće industrijske zemlje Zapada. Na kraju ju je javno proglasio "nesposobnom", izašao iz njenog stožera da bi se na kraju našao u Sarkozyjevom društvu.

Sarkozy je, kako bi pokazao kako se osjeća da je u prednosti, svoj prvi veći izborni skup nakon prvog kruga održao u Dijonu, gradu koji se smatra tradicionalnim uporištem Socijalističke stranke i Segolene Royal. Da svojoj suparnici utrlja još soli u ranu, društvo mu je na skupu pravio upravo Besson.

Besson, tvorac svojevrsnog "manifesta protiv Sarkozyja", je pristašama svog bivšeg neprijatelja rekao kako je "po pitanju ideja i konkretne politike" Royal inferiorna Sarkozyju, te da je njena izborna strategija bila temeljena na ocrnjivanju Sarkozyjevog karaktera, odnosno plašenja birača "čvrstorukaškim autokratom" i "ekstremistom".

Royal se u međuvremenu javno obratila centrističkom kandidatu Francoisu Bayrouu, čijih 7 milijuna glasova za nju predstavljaju jedini način da pretekne Sarkozyja. Bivšeg ministra i europarlamentarca je pozvala na "debatu" u kojoj bi "pokušali pronaći zajedničku platformu".

Bayrou, koji pripada stranci UDF, je, pak, sa svoje strane, izjavio da na njega "računaju da će odustati od svojih načela radi postizanja nekakve zajedničke platforme", te da odbacuje "bilo kakvu trgovinu". Bayrou je također za sutra najavio tiskovnu konferenciju u kojoj bi iznio svoje namjere tijekom nastavka predsjedničke kampanje.

Eric de Robien, Bayrouov stranački drug i ministar u desničarskoj Villepinovoj vladi, se pak u Dijonu pojavio sa Sarkozyjem kako bi mu dao podršku.

U međuvremenu su se u "banlieuima" -imigrantskim predgrađima  Pariza i drugih većih francuskih gradova - pojavile glasine i najave o tome da će u slučaju Sarkozyjeve pobjede izbiti nova pobuna, čak i veća od one u jesen 2005. godine. Uvjerljiva većina stanovnika tih predgrađa je na izborima glas dala Segolene Royal, ali je u slučaju da demokratske metode borbe protiv omrznutog Sarkozyja ne daju rezultata vjerojatno da će se neki od njih koristiti i nasiljem.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više