Saša Mesić: Što sam trebala napraviti? Odreći se oca?

"DA SE odreknem oca? Što ja trebam napraviti? Zar je on negativna osoba u ovoj zemlji?", pita Saša Mesić, 48-godišnja kćer predsjednika Stjepana Mesića i zaposlenica Hrvatskog geološkog instituta koja je postavljena za predsjednicu uprave ortačkog projekta Ine i Grada Zagreba - Terme Zagreb d.o.o., projekta vrijednog 50 milijuna eura. Tvrdi da ni ona, niti itko drugi iz Ine nije tražio da ona ima plaću 25 tisuća kuna.

"To je nečija mašta", dodaje. Naime, nakon što su mediji provalili da je ona u upravi, osim priče o utjecaju predsjednika na svog prijatelja, Ininog Tomislava Dragičevića ili na gradonačelnika Milana Bandića da bi ona dobila posao, po Poglavarstvu se šuškalo i o tome da je Mesić tražila plaću koja za 7 tisuća kuna premašuje Bandićevu. Na to nam je Ladislav Prežigalo, gradski pročelnik za gospodarstvo, kazao da tolika plaća nije moguća s obzirom da su predsjednici uprava u drugim trgovačkim poduzećima koje je Grad na ovaj način osnovao plaćeni između 16 i 19 tisuća kuna, ovisno o stažu.

"Moj prijedlog je bio da se u prvoj godini po pitanju plaća prilagodimo Poglavarstvu"

"Nije da ne mogu imati toliku plaću", ispravlja ga Saša Mesić, ali dodaje da će se njezina plaća ipak kretati u tom intervalu, no po njenom zahtjevu. "Firma je osnovana između Ine i Poglavarstva, a u Ini su znatno veće plaće. E sad, mora se donijeti odluka (godišnji financijski plan, op.a.) koja još nije donesena o tome hoće li to biti na 'pola puta' ili će se to prilagoditi Poglavarstvu. Moj prijedlog je bio da se u prvoj godini prilagodimo Poglavarstvu i sama sam tražila informaciju kako se ondje plaće kreću, jer znam kako je u Ini. Nećemo imati tako veliki budžet, a imat ćemo puno investicija i smatram da je bolje da prvo odradimo posao, a onda raspravljamo o plaćama", kaže predsjednikova kćer. Upitali smo ju hoće li ipak preći na bolju plaću ili si radi na financijsku štetu.

"Rekla bih vam kad bih znala, ali odluka o mojoj plaći nije donesena. Plaće znanstvenika, može se provjeriti u Ministarstvu otprilike kao i plaće u Poglavarstvu, to je tu negdje", kaže znanstvenica.

"Ne osjećam se kao građanin drugog reda"

Na sam spomen nepotizma kaže da joj otac nije ni Bandić, ni Dragičević, a na primjedbu da su Dragičević i predsjednik republike dobri prijatelji pa ga ovaj čak vidi kao svog nasljednika, odgovara:

"A tko nije dobar s mojim ocem? Ima ih koji nisu, ali ima puno više onih koji jesu. Ako netko dobije dva mandata onda možete zamisliti koliko je to birača. Što sam ja trebala? Čekati da to prođe i, kao miš, da nigdje ne idem i ništa ne radim? Zašto ne pitate koliko su stare te bušotine i koliko su dugo stajale napuštene? Zašto ne pohvalite gradonačelnika što je konačno nešto pokrenuo?", pomalo se iznervirala Mesić. "Ja se uopće u ovoj državi ne osjećam kao građanin drugog reda, nego jednako kao i svi drugi. Je li problem u tome što sam ja doktor nauka, što je to moja struka? Jesam li ja jučer diplomirala?", pita Mesić.

"Da imamo prostor, bilo bi pitanje kako to da sam ga već dobila"

Pisalo se i tome da Terme Zagreb nemaju niti svoj prostor, nego su samo prijavljeni na adresu u Petrinjskoj 4, stambeno-poslovnoj zgradi. Je li to sumnjivo i neozbiljno?

"Postoji procedura. Kada se nešto osnuje, podnosi se zahtjev Gradu za prostor. Sve smo mi to napravili i čekamo adekvatne prostorije. A sad, da imam prostor, onda bi strašno pitanje bilo kako to da sam ga već dobila. A kako ga nemam, onda je čudno što ga nemam", kaže ona.

Opovrgava i da su Terme Zagreb u "škripcu" s novcima i tvrdi da je za taj dugo pripremani projekt osigurana točno planirana svota za fazu u kojoj se trenutno nalazi. Odbacuje napise da je izabrana mimo procedure i da je za njezin položaj bio potreban javni natječaj.

"Natječaj za to ne treba, ali ako za mene specijalno treba, onda treba napisati specijalni zakon za mene. Možda sam ja neka specijalna osoba", kaže Mesić. Nije htjela komentirati prijedloge pojedinih političara da se kasnije ipak raspiše natječaj za članove uprave Termi, s obzirom da samo za trgovačko društvo u osnivanju natječaj nije obavezan nego upravu biraju osnivači. Upitali smo ju zašto, po njenom mišljenju, Ina nije predložila nekoga iz svojih redova nego nju.

"Zašto bi netko drugi bio bolji od mene?"

"Zašto bi meni moralo biti jasno zašto nisu predložili nekoga drugog iz Ine, a ne mene? Ja sam inženjer hidrogeologije, doktorirala sam u toj struci. Zašto bi netko drugi bio bolji od mene?", kaže Mesić. "Ja dugo vremena s njima radim na njihovim projektima. Ne znam je li netko drugi bio u konkurenciji, to je na Upravi Ine", dodaje. U Uredu predsjednika su bez komentara na buku koju je podiglo njeno imenovanje, pa smo ju pitali kako ona gleda na to.

"Pa ja imam pedeset godina, što oni imaju tamo u uredu razgovarat o mom poslu? Ne dozvoljavam da se o mom poslu razgovara. Zamislite da oca bilo koga tko ima pedeset godina netko krene ispitivati - 'A što to vaša kćer radi, što mislite o tome?'", kaže Mesić.

Stjepan Mesić: Nakon afere s Bebićem trebalo je pokazati da su svi političari isti

Predsjednik Stjepan Mesić danas je reagirao na optužbe o zapošljavanju svoje kćeri te je rekao kako ne zna pod kojim je uvjetima ona zaposlena na mjesto na koje je zaposlena. Odbacio je i tvrdnje da intervenirao za njezino zapošljavanje. Napao je i hrvatske medije koji bi, po njegovom mišljenju, trebali navoditi javnost da razmišlja o nečemu drugome, a to bi mogla biti izgradnja termi Zagreb.

"Saša je doktorirala na geološkom fakultetu i ne sumnjam da je sposobna za taj posao. Ne znam uopće pod kojim su uvjetima oni s njom pregovarali, ali znam da je i dalje zaposlena u Hrvatskom geološkom zavodu", kaže Mesić koji smatra da je nakon afere s Lukom Bebićem ova s njim izmišljena kako bi se pokazalo da su svi političari isti. "Nikad nisam intervenirao niti za jednu svoju kćer", zaključio je Mesić u razgovoru s novinarima nakon otvaranja Međunarodnog sajma vinogradarstva, vinarstva i voćarstva "Slavin 2009." u Orahovici.

A.Benačić
Foto: Novi list

Pročitajte više